В регистъра на помилваните от началото на първия мандат на

...
В регистъра на помилваните от началото на първия мандат на
Коментари Харесай

Куриоз! Президентът Радев помилва убиец, трафикант на дрога и виновен в катастрофа

В регистъра на помилваните от началото на първия мандат на Румен Радев като президент са вписани още трима нарушители. С тях получилите висшата държавна благосклонност от началото на 2017 година стават 25-ма. Указите и за тримата са издадени на предишния декември. Оттогава няма нови помилвани, оповестява СЕГА.
Първият от новите трима помилвани е на 59 години. Той е наказан през 2019 година за действия, които е направил през 1999-2000 година Присъдата е четена от съд в Солун. Той е приет за отговорен за импорт, трафик и продажба на опиати в Гърция и е наказан на 15 година отнемане от независимост, от които е изтърпял 5 години.
„ През времето от осъществяване на действията до постановяване на присъдата – съвсем 20 години – здравословното положение на молителят се утежнява доста прогресивно “, написа в претекстовете на комисията, през която минават молбите за опрощение.
Лекарите считат, че болесттите на наказания не могат да се лекуват в затворническите лечебни заведения. Освен това от 2 години изтърпяването на наказването му е прекратено по здравословни аргументи. „ Изтърпяването на наказването е несъвместимо на процедура с извънредно тежкото здравословно положение, представляващо заплаха за живота на молителя и би било демонстрация на нечовешко отношение “, се споделя още в претекстовете мъжът да бъде опрощение с остатъка от наказването си.
87-годишен наказан за опит за ликвидиране и кражба на револвер и муниции също е опрощение с остатъка от наказването си. Наказанието по първата му присъда е 3 години затвор, а по втората – 3 месеца. Той е в преклонна възраст и неосъждан. За него комисията написа в претекстовете си, че страда от заболяване, поради което на процедура е обездвижен.
„ Поведението му в пандиза е положително, а рискът от рецидив е с доста ниски стойности. Излежал е повече от половината от първата присъда и държанието му е доста положително “, написа още комисията.
Третият опрощение през декември е 51-годишен мъж с висше обучение и две деца, аграрни собственик. Той е наказан условно на година затвор и 2 години без брошура за причиняване на гибел при злополука. След случая той е оказал помощ на жертвата, освен това тя също е имала виновност за злополуката, се схваща от претекстовете на комисията. Молителят, който към този момент е бил година без брошура, е опрощение с остатъка от това наказване. Комисията написа за него, че той „ упражнява разнообразна селскостопанска активност, осигуряваща финансово фамилията му “ и неналичието на шофьорска брошура му пречи за това.
От януари 2022 година до януари 2023 година в президентството са постъпили 274 молби за опрощение. „ Като два случая в този брой са включени подадените по email 242 молби и 11 на книжен притежател, отнасящи се до две лица “, се споделя в годишния доклад на комисията. Вероятно това море от молби са за Десислава Иванчева и Биляна Петрова. Те бяха наказани дефинитивно за корупция през ноември м.г. и сега изтърпяват наказванията си в пандиза в Сливен. Присъдата на някогашната кметица на столичния регион „ Младост “ е 6 години, а на някогашната й заместничка Биляна Петрова – 5 години.
Още предходната година вицепрезидентът Илияна Йотова, на която Радев е делегирал правото да помилва, изясни, че молбата на Иванчева ще бъде прегледана както всички останали. Основен принцип на помилването е, че то не може да бъде употребяват за преразглеждане на присъди. Освен това всекидневно се последява дали са изчерпани правосъдните механизми, какъвто е условното предварително освобождение. Затова се и чака молбите на Иванчева и Петрова да бъдат отхвърлени.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР