В речта си за състоянието на Съюза тази седмица председателят

...
В речта си за състоянието на Съюза тази седмица председателят
Коментари Харесай

Да сменим чипа!

В речта си за положението на Съюза тази седмица ръководителят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен приказва за провалянето на съветската стопанска система и съобщи, че руснаците към този момент вадели чипове от бялата техника за аварийни елементи на разваленото въоръжение. 
" Руската армия вади чипове от миялни машини и хладилници, с цел да поправя своите военни машини, тъй като няма полупроводници. Руската индустрия е в отломки " - разгласи Фон дер Лайен. 
Не можем да кажем дали това е тъкмо по този начин или шефката на Европейска комисия се показва нагледно с някаква хипербола, която е позволена в политическото ораторско майсторство. (Големият политик и комуникатор Бойко Борисов да вземем за пример употребява обстоятелствата и действителните цифри единствено като подобен ориентир, а от време на време и изцяло ги подценява.)
Сигурен факт е обаче, че в банковия бранш това се практикува - през юли представител на огромната съветска Сбербанк разгласи, че са решили казуса със скъпите и дефицитни елементи, като вадят чипове от остарели дебитни и кредитни карти и ги инсталират на нови. Банката разгласи, че по този метод ще икономиса към милиард рубли за 2022. 
С две думи - най-сетне някой се вслуша в апела на Симеон Сакскобургготски " да сменим чипа ".
Този зов Кобургът насочи към българския народ, само че кой ли е бивал оракул в личното си балканско село! 
Царят изиска от българите да си сменят чипа (чипа на мисленето и манталитета) по време на мандата си като министър председател - през далечната 2004. Загубеният български народ се обиди на това предложение и уверено отхвърли да прави подобен ремонт - останахме си със старите чипове в нереновираните кратуни. 
После фразата стана крилата, бе повторена безчет пъти от най-различни хора, по най-различни мотиви. Стана си нещо като пословица-лозунг в смисъл: " дано се променим и заживеем по новому! "  
***  
При по-стриктен разбор на ситуацията ще видим, че и днешна Русия в действителност НЕ извършва тъкмо повелята на Сакскобургготски за промяната на чипа. 
Нашият цар разхитително искаше да захвърлим старите чипове и да ги заменим с нови. А не да сменяме счупените с каквото имаме на разположение втора ръка - както постъпват сега руснаците по липса на аварийни елементи, полупроводници и чипове. 
Получава се малко като - хайде да живеем по новому, само че да не променяме доста неща, а да рециклираме наличното. 
Любимата група на Путин " Любе " има един подобен поразително анахроничен шлагер от 1989 - " Мы будем жить теперь по-новому ". В тази ария героят на песента ужким се е засилил към новия живот, а пее по какъв начин си " закалява организма, с цел да съкруши капитализма ". Това въпреки всичко е 1989 - перестройка, публичност, ускоряване, туй-онуй. Берлинската стена се клати, Рейгън и Горбачов унищожават Желязната завеса, нашият люберчик громи капитализЪма, " с цел да живее по новому ".
Но!
Фон дер Лайен в речта си за положението на Съюза посочи, че въпросът с недостига на чипове стои също и пред Европа. И не е въпрос единствено на технологии, само че и на запаси. Огромна част от суровините за тия чипове произлизат от Китай, което е също толкоз тягостна взаимозависимост, както енергийната взаимозависимост от една или друга политически ненадеждна страна. 
Така че и в Европа май ще би трябвало да се учим да чоплим старите чипове, с цел да удължим работния им цикъл. 
А нашият цар въпреки всичко не е Ленин и заветите му не са чак толкоз устойчиви. 
Само че и Путин не е Ленин, а нещо като неприятна версия на Сталин - също толкоз свиреп, само че не изключително предвидлив. 
Ленин и Сталин въпреки всичко разшириха империята - на ужасна цена, само че исторически сполучливо. А Путин си конфигурира в бедната глава рециклиран имперски чип, посредством който желае да се уподоби на Сталин и Петър Велики. Но в реалност към този момент е жалка и анахронична историческа подигравка на кумирите си. Войната му за възсъединение на руското завещание вместо да разшири Руския свят се трансформира в заплаха за самата Руска федерация. 
Не е задоволително да си сатрап и обилно да инвестираш в култа към личността си, с цел да се наредиш до Сталин и Петър. 
Смяната на чипа не е като да копаш картофи и да пържиш чипс. 

Сталин към Путин: Със остарели чипове нова империя не се прави! 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР