В разгара на сезона положението в морските ни курорти е

...
В разгара на сезона положението в морските ни курорти е
Коментари Харесай

Работниците са повече от туристите по морето

В разгара на сезона ситуацията в морските ни курорти е трагично. Хотелиери и ресторантьори са в нервност и настояват, че са изправени пред банкрут.

" Нали виждате какво е ситуацията – обслужващият личен състав е повече от туристите ", сбито обобщават от сектора. Това изказване може и да е пресилено, само че все пак красноречиво разказва обстановката в морските курорти в средата на юли, написа вестник " Монитор ".

Сезонът върви една концепция по-добре от предишното лято, само че все пак ситуацията отново си е плачевно. Повечето хотели и къщи за посетители по Южното Черноморие са празни, а тези, които са имали щастието да посрещнат посетители, работят на 30 до 50% от потенциала си.
Контингент
 {{ otherArticle[0].article.title }}
Под 400 лева излизат 6 нощувки в студио чартърен на морето за...

В момента в най-големия ни морски курорт Слънчев бряг почиват туристи най-вече от Румъния, Полша, Чехия, Унгария и Израел. Германци, и скандинавци няма, а наличието на руснаците е алегорично. " Знаете, че поради нарасналата заболеваемост в Москва от ковид идването на руснаци у нас стана доста мъчно. Преди стягането на ограниченията фактически кацнаха няколко чартъра, само че това не са класическите туристи с резервации в хотели. Тези хора си имат тук лични ваканционни жилища и си отсядат в тях, по тази причина и не са типичната категория туристи ", изясняват хотелиери. Повечето от съветските туристи, които са съумели да дойдат, имат парцели в Поморие, Равда и Свети Влас. Много от тях обаче имат намерение да си тръгнат по-рано от плануваното.
Планове

" Руснаците, които имат у нас ваканционни жилища, нормално идват тук със фамилиите си и прекарват цялото лято. Но в този момент нямат тази опция. Защото се получава по този начин – пристигнал един член от фамилията, с цел да приготви парцела, да го почисти и освежи, а останалите членове на семейството е трябвало да дойдат след седмица-две да вземем за пример. Обаче те в този момент не могат да дойдат и проектите на цялото семейство се объркват тотално. Този, който е пристигнал първи, си споделя: Какво да върша тук самичък, откакто фамилията ми не може да пристигна, и напълно разумно си отпътува ", коментират хотелиери.
Разочарование

Надеждите на сектора, че този сезон ще е по-силен от предходната година, се изпариха тотално след последните рестрикции и наредбата за зониране на страните. Слънчев бряг се оживява единствено през уикендите, когато тук за къса отмора идват най-вече българи. Последната събота и неделя обаче курортът бе тотално празен, а пясъчните линии опустяха макар слънчевото време. Хотелиери обясниха това с изборите. " Обикновено в събота и неделя плажовете са цялостни, идват хора от региона, а и от вътрешността на страната за уикенда. Но тази седмица всичко беше тотал вреда поради изборите. Просто уикенд туристите не пристигнаха. Но и никой не разчита на тях. Шепа туристи за два дни в седмицата не могат да спасят сезона ", оплакват се от сектора.
Надежди
 {{ otherArticle[0].article.title }}
Работещите в хотелите и заведенията в Слънчев бряг са повече от туристите, оплакват се от туристичес...

в съпоставяне със сезон 2019 година, само че и това не оказва помощ за привличането на туристи. " Никой към този момент не се наема да каже какъв брой туристи се чакат и от кое място. Всичко се мени не с дни, а с часове. Едно е ясно – в разгара на сезона хотелите ни са празни. Надяваме се всеки миг ситуацията да се промени най-малко малко към по-добро. Надяваме се и на българите, които обичайно почиват на море в края на юли и през август ", разясниха хотелиери и ресторантьори.
Липсата на летовници удари такситата

От неналичието на туристи се оплакват и таксиметровите водачи. В Слънчев бряг дълги колони от жълти коли чакат с часове, а от време на време и с дни своите клиенти, само че рядко някой ги наема. " Няма туристи, надлежно нямаме и клиенти, ситуацията е отчайващо. Туристите, които почиват сега в Слънчев бряг, са небогати, не могат да си разрешат нито бар, нито дискотека, нито такси. Маршрутът им е от хотела до басейна, плажа и назад. Хранят се на олинклузива, не смеят да мръднат от там ", оплакват се таксиджиите.
Масово търсят къщи и вили за отмора

На фона на празните хотели дребните вили и къщи за посетители се пукат по шевовете. Българските туристи избират да наемат цяла къща, въпреки и отдалечена от плажа. Този вид селски вили вървят приблизително по 25-30 лв. на легло, само че се отдават не на легло, а на вечер. Една такава къща разполага приблизително с 10 до 20 кревати и се отдава надлежно за 250 - 500 лв. на вечер. Офертата излиза преференциално единствено в случай че туристите са група и броят им не е по-малък от леглата.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР