В разгара на селфи скандала с министъра на културата Атанас

...
В разгара на селфи скандала с министъра на културата Атанас
Коментари Харесай

Един от зам. министрите на културата хвърли оставка

В разгара на селфи абсурда с министъра на културата Атанас Атанасов, един от тримата му заместници подаде оставка. Арх. Бойко Кадинов е подал молбата си още на 7 април, ден преди нашумялото видео, и е уведомил премиера Кирил Петков. Днес е получил публично заповедта, с която настояването му е задоволено, а държавната пресслужба заяви за това в две фрази: " Кадинов напуща поста по негово искане, в съгласие с министъра на културата Атанас Атанасов. "

Мотивът за решението му в отхвърли от промени в министерството.  " Това, че липсват промени и поддръжка за смяна Закона за културното завещание. Всички вие виждате и чувате това, което се вижда - деградирането на здания, съзнателното им разрушение заради липса на съответно законодателство. И това без значение от декларираните промени. След толкоз години архитектура идването ми тук - в Министерството на културата, беше на първо място мотив за една смяна ", уточни пред БНР Кадинов аргументите да се отдръпна от поста зам. министър.

Пред Медиапул проф. д.н. арх. Кадинов уточни и неналичието на развиване по кои тъкмо начинания го е предиздвикало да подаде оставка: " Става дума за нужната смяна в Закона за културното завещание. В разискванията се включиха и интернационалните специалисти, беше направена и работна група. Не се поддържа и опазването на Несебър като град със международно културно завещание, което значи, че за жалост заканите на ИКОМОС (Международния съвет за паметниците на културата - б.а.) и ЮНЕСКО за това той да бъде отписан като град на международното завещание на практика предстоят напълно скоро (да се случат-б.а.) ", сподели Кадинов. Според него е пропусната опция по превръщането на о. " Св. Кирик и Юлита " в един остров на изкуствата ".

По думите му тези хрумвания за промени са получили поддръжка от архитекти, строители, учени и археолози, само че " явно дилемите, които си слага сега управлението на Министерството на културата, не са тези ". " Ако в една друга страна ракети унищожават здания, то ние тук, в България, благодарение на параграфи унищожаваме постройките и културното си завещание ", заключи Кадинов.

Другите двама заместник-министри на културата са Юрий Вълковски и Весела Кондакова, които остават на постовете си.

Сред първите обществени реакции на оставката беше пост на вицепрезидента Илиана Йотова. " Съжалявам за оставката на заместник-министъра на културата арх. Кадинов, само че го разбирам ", написа тя.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР