В разгара на лятото мистериозен отпадък атакува българските плажове. Морето

...
В разгара на лятото мистериозен отпадък атакува българските плажове. Морето
Коментари Харесай

Мистериозни бели лентички превзеха плажовете

В разгара на лятото тайнствен боклук нападна българските плажове. Морето изхвърля на пясъка тънки бели лентички, които доста наподобяват на продукта от потреблението на шредер - познатия уреда за нарязване и заличаване на документи.

 Първите сигнали за новата злина пристигнаха още на 5 -10  август - от плажовете  Карадере, Шкорпиловци, Корал, Нестинарка и и други Засегнати са и Северното, а към този момент и Южното Черноморие. На пипане белите изрезки са като твърда хартия или пластмаса, което мощно тормози и концесионерите, и летовниците, изключително откакто черноморието ни бе атакувано и нечисто и от бели топчета с гранясала лой - евентуално негодно палмово масло, изхвърлено от някой търговски транспортен съд.

Въпреки подадените голям брой сигнали екоинспекциите във Варна и Бургас още изследват произхода на лентичките  - вече половин месец, а стопаните на плажовете се чудят каква е тази злина и по какъв начин да почистят пясъка, с цел да не бягат плажуващите.

А до момента в който управляващите се туткат, природозащитници разбулиха мистериозното " замърсяване ". За отбелязване е, че за следващ път неправителственият бранш демонстрира повече експертиза и експедитивност на реакция от  специалистите в държавните служби.



Оказва се, че не става дума за основан от човешка ръка боклук, а за естествено събитие, и то изцяло безвредно. Това е елементарна морска трева, разкри екологът Атанас Русев от гражданското съдружие " Да спасим Корал ".  

Морската трева в действителност е остарял и прочут жител на Черно море, поизчезнала заради замърсяването. Тя пораства по дъното и нормално е зелена, само че тази е мъртва, изгубила е хлорофила си и се е обезцветила. Във водата е прозрачна, а когато излезе на сушата, от слънцето побелява и хората си мислят, че е някакъв пластмасов боклук. И по гръцкото крайбрежие има доста морска трева, назовават я " фики ", обясни пред бТВ Атанас Русев. 

Според природозащитника и предходната година по нашите плажове е имало сходно изхвърляне на морска трева за няколко дни, само че в този момент е по-продължително.

 

 

 

А на какво се дължи явлението? Най-вероятно на незаконно " косене " на морската трева. Според Атанас Русев белите лентички са се получили поради интензивно тралене на морското дъно, което в момента интензивно се прави в териториалните води на Румъния и България.  Напоследък са засечени над 10 турски, български и украински бракониерски лодки с ловци на рапани и бели миди.

 



Бракониерите употребяват такива гребла, за да изравят мидите от пясъчното дъно.  

 

 -

Белите  " ленти " се появиха още при започване на август на плажовете „ Корал “ и „ Нестинарка “

 

                                                                                                                                                                                                                       Обикновената морска трева   ( Zostera marina ) е растение от семейство " Морски треви ". Среща се в Северното полукълбо  в плитки крайбрежни води с тинести или пясъчни дъна, написа Уикипедия. 

Дължината на листата варира от 50 до над 100 cm, а ширината им нормално е сред 4 и 10 mm. Коренищата  пълзящи по и под повърхността на морското дъно. Листата имат няколко надлъжни жилки и са със заоблени връхчета. 

Видът имат потребност от задоволителна слънчева светлина, с цел да вирее. Има сведения за разпространяване по плитки места на българското Черноморие ( , , , , предпазената околност „ “ и др).

Поради замърсяването на морето в крайбрежните зони присъствието на елементарната морска трева е мощно лимитирано. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР