В разгара на кризата около Ерусалим, израелският премиер Бенямин Нетаняху

...
В разгара на кризата около Ерусалим, израелският премиер Бенямин Нетаняху
Коментари Харесай

Напрежение около решението на Тръмп за Ерусалим

В разгара на рецесията към Ерусалим, израелският министър председател Бенямин Нетаняху е на посещаване в Европа. Протестите против решението на Доналд Тръмп за свещения град не стихват. Арабската лига ще изиска от Организация на обединените нации да осъди дейностите на Белия дом.

Френският президент Еманюел Макрон стана първият държавен глава, който приема израелския министър председател Нетаняху в разгара на рецесията към Ерусалим. Работният обяд в Елисейския замък е плануван преди седмици. Макрон прикани Нетаняху към смели жестове към палестниците, с цел да се излезе от задънената улица. Израелският министър председател удостовери позицията си.

Бенямин Нетаняху, министър председател на Израел: " Париж е столица на Франция, Ерусалим е столица на Израел.Мирът може да бележи напредък, в случай че палестинците признаят действителността,че Ерусалим е столица на Израел ".
В същото време Нетаняху е съобщил, че под повърхността се реализират контакти сред страната му и други страни от района, с които Израел няма публични връзки.

ШВЕЦИЯ

Шведската полиция арестува трима души за опит за палеж на синагога в Гьотеборг, само че управляващите не прецизират дали това е обвързвано с напрежението в Близкия изток.

ЛИВАН

Бурни митинги имаше край американското посолство в Ливан,където живеят стотици хиляди палестинци.Силите на реда използваха водни струи и сълзотворне газ.

ЕГИПЕТ

На срещата си в Кайро, Арабската лига реши да изиска Съветът за сигурност на Организация на обединените нации да осъди американското решение за Ерусалим. Вашингтон се самоизолира като медиатор в близкоизточния кротичък развой, се споделя още в резолюцията подкрепена и от съдружници на Белия дом като Саудитска Арабия и Йордания.
Айман Сафади, външен министър на Йордания: " В идващите дни ще има доста действия в Съвета за сигурност и в страните, които вземат решенията.Договорихме се също да се срещнем още веднъж идващия месец, с цел да оценим обстановката и да решим какви стъпки да предприемем, в това число и арабска среща на върха в Йордания ".
ТУРЦИЯ

Протестен протест против решението на Тръмп за Ерусалим се организира и в Истанбул.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР