В рамките на съвместното им посещение в Рим президентите на

...
В рамките на съвместното им посещение в Рим президентите на
Коментари Харесай

Радев и Пендаровски почитат заедно делото на Кирил и Методий в Рим

В рамките на взаимното им посещаване в Рим президентите на България Румен Радев и на Република Северна Македония Стево Пендаровски ще почетат делото на светите братя Кирил и Методий на знакови места в италианската столица.

Във Ватикана е планувана визита на Папа Франциск за президента Румен Радев водената от него българска делегация.

През 1980 година папа Йоан Павел втори афишира светите братя Кирил и Методий за съпокровители на Европа. От години по традиция българска държавна делегация е на визита при папата във връзка отбелязването на 24 май.

Тази година президентът Румен Радев ще бъде признат от Негово светейшество папа Франциск. Двамата ще имат среща на четири очи в Апостолическият замък.

Във Ватикана Радев ще се срещне с държавният секретар на Светия трон кардинал Пиетро Паролини. Във ватиканската апостолическа библиотека, която съхранява документи, ръкописи и карти, свързани с българската история, президентът ще прегледа фрагменти от трактата на архиепископ Петър Богдан Бакшев, създател на най остарялата история на България написана преди повече от 350 години.

Държавният глава ще участва на Света литургия в базиликата „ Сан Клементе “, където светите братя Кирил и Методий са служили за първи път на български език. В базиликата се намира и гроба на свети Кирил.

По късно президентите на България и на РСМ ще посетят базиликата „ Санта Мария Маджоре “, където през девети век папа Адриан II благославя българската писменост. Румен Радев и Стево Пендаровски ще положат дружно цветя и ще почетат делото на славянските първоучители.

В Рим Румен Радев ще посети църквата „ Свети Павел Аларегола “, издигната върху дома, населяван от деятел Павел. Храмът е възложен за свещенодействие на българската общественост.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР