В рамките на празничната програма в Деня на детето организаторите

...
В рамките на празничната програма в Деня на детето организаторите
Коментари Харесай

Приказен литературен Ден на детето пред НДК

В рамките на празничната стратегия в Деня на детето уредниците от асоциация „ Българска книга “ и техните сътрудници са подготвили поредност от занимателни и потребни събития през целия сегашен ден на Пролетния базар на книгата пред НДК.

В 12.00 часа ще бъде показано фототипното издание „ Мечо “ от Ангел Каралийчев - за 120-тият рожден ден на писателя. Изданието е на Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий “ по първото фототипното номерирано издание на първата книга за деца на писателя – „ Мечо “. В нея са включени разказите „ Магарешка глава “, „ Мечо “, „ Рогатото “, „ Дяволчето “, „ Житената питка “, „ Глупавият Шишо “, „ Най-тежкото “ - все обичани на генерации деца. Оригиналните рисунки на Илия Бешков в книгата биха били горделивост за всяко модерно издание. Водещ на събитието ще бъде Яница Радева - НБКМ.

В 13.00 часа събират децата в ателие „ Нарисувай корица на обичаната си книга “ - събитие с Ева Тенева-Зайкоф. Всяка книга си има корица. А какво би трябвало да има на една корица и по какъв начин да създадем корица за обичаната си книга - ще ни кажат занимателните водещи.

Творческият живот на Ева Тенева-Зайкоф стартира като напълно дребна, пробвайки се да рисува като своя кръстник Климбо (Климент Денчев). Това й дава необикновен подтик и до през днешния ден освен в рисуването, само че в мисленето, в организирането на детското и младежко въображение, превърнато в истински планове, с които повече от 20 години „ заразява “ своите възпитаници, другари и съидейници. Работилници и курсове по изобразяване и дизайн са основата за един от най-важните морални отпечатъци, който към този момент оставя върху младите си почитатели. Носител е на премията на София (2020-2021) за ярки достижения в региона на културата – област модерни перформативни и мултижанрови изкуства. Ева Тенева е основател и куратор на " Галерия за детско и младежко изкуство ".

В 14.00 часа отиваме на " Зелената планета ". Издателство " ТАТ Криейтив " ще запознае малчуганите със света на животните на нашата планета. Покрай всяко животно те ще научат и писмен знак от българската писменост.Поетесата Джина Дундова-Панчева ще опише по какъв начин е написала стиховете в книгата, които разкриват любопитни обстоятелства за всяко животно.Ако сте любопитни и желаете да разберете за какво делфинът постоянно спи с едно отворено око - заповядайте на срещата с Джина и с илюстраторката Мая Бочева, която ще ви посвети в изкуството илюстрациите. Ще чуете и видите песента с клипа към книгата, която е дело на композитора Димитър Гетов и изпълнителката Даная Петкова. Водещи са Мая Бочева и Джина Дундова-Панчева

В 15.00 часа идва времето на Ателието за книгоразделители. Малките оригами с форма на смешни чудовища или благи животинки ще научат децата, че даже книжките имат потребност от грижа и отношение. Ще си поговорим за това какъв брой е значимо да пазим книгите, с цел да можем да ги споделим с приятелите си. Водещ е основателят на артистичното ателие „ Точка и чертичка “ Силвия Владимирова,завършила анимация в последния випуск на Доньо Донев.

В 17.00 часа децата ще се срещнат с творчеството на художника Иван Милев. В това ателие те ще се срещнат с историята на живота му. Ще опознаят изкуството му и времето, в което е живял и творил. Ще видят митичните героите от картините му - Слънцето и неговата булка, Крали Марко и правилния му кон Шарколия, змейовете и самодивите. Малчуганите ще изработят герои за куклен спектакъл от хартия и ще ги употребяват за неподготвено зрелище. Ще рисуват и ще се забавляват. Ателието е обвързвано с идното издаване на книга, отдадена на художника Иван Милев, която е част от поредицата " История на изкуството за деца " на издателство " Книги за фенове ". Водещ ще бъде Кристина Тужарова.

Днес в границите на Софийския интернационален книжовен фестивал за деца и младежи литературните събития не престават с „ Походът на НОВИТЕ книги “ , ориентиран към най-малките. Нова детска брошура от 11.00 часа им чете актрисата от Народния спектакъл Радина Боршош. Предстоят среща с Асен Григоров и показване на „ Ако бях цвят “, а занимателното ателие „ Как се рисува книга “ ще покаже на децата първите стъпки в илюстрацията.

Пролетният литературният базар също ще предложи незабравими прекарвания през днешния ден. В 14.00 часа Иван Станков ще раздава подписи на щанда на ИК „ Хермес “. В 15.00 часа на щанда на издателство „ Вижън Букс “ ще ви чака Дарина Шопова Станчева – създател на детската книга „ Звездалан и приключението с вулкана Там “, а по-късно на детската сцена възпитаниците на танцова школа „ Есенс “ ще създадат акомодация по книгата.От 16.00 часа на главната сцена ще забележим едно събитие на издателство „ Знаци “, озаглавено „ От Лилит до Помпей “ – среща на поколенията. Живка Иванова и Ирен Петрова показват взаимно книгите си „ Pompeii red ” и „ Скъпа  Лилит “. В 17.00 часа на щанда на издателство „ Ерго “ ще можем да се срещнем с писателя Васил Загоров и дебютната му книга „ Призраци в библиотеката “ (поредица „ Нулева зона “). Час по-късно на главната сцена издателство „ Шамбала “ и Магдалена Николова ще отведат дребните „ Под завивките на боговете. Забавна митология “. По същото време на щанда на издателство „ Екрие “ ще раздава подписи Христина Панджаридис - създател на романите „ Оплети и разплитай “, „ Ферма за калинки “ и „ Малко обич “. На щанда на ИК „ Знаци “ ще можете да разговаряте и да вземете подпис от Живка Иванова и Ирен Петрова, а на щанда на FOX book café за подписи ще ви чака Румяна Халачева с „ Дълбините на древността “. В Книжен център „ Гринуич “ ИК „ Хермес “ ще показа новата книга на Иван Станков – „ Късна гибел “, на щанда на издателство „ Ентусиаст “ Людмила Филипова ще раздава подписи, а на щанда си издателство „ Персей “ и преводачът Ваньо Попов показват романа „ Момичето, което усещаше книгите “ от италианската писателка Дези Икарди. Завладяваща история, цялостна с страсти, загадки и секрети, само че роман за обич към книгите и един невероятен четец. Последното събитие за деня е от 19.00 часа на главната сцена, където издателство „ Еделвайс “ и Димитър Стоянов ще срещнат младите читатели с „ Руската Атлантида “.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР