В рамките на няколко седмици военното командване на НАТО ще

...
В рамките на няколко седмици военното командване на НАТО ще
Коментари Харесай

Столтенберг: До седмици НАТО решава за нови бойни групи в Централна и Източна Европа

В рамките на няколко седмици военното командване на НАТО ще вземе решение дали да изпрати нови бойни групи в Централна, Източна и Югоизточна Европа. Това сподели генералният секретар Йенс Столтенберг след първия ден от съвещанието на министрите на защитата на Алианса.

Столтенберг за следващ път съобщи, че няма никакви признаци за деескалация от страна на Русия, нито отдръпване на войски или съоръжение. По думите му тя поддържа всеобщи нападателни сили, подготвени за офанзива, от Крим до Беларус:

„ Не знаем какво ще се случи в Украйна. Но обстановката към този момент демонстрира, че сме изправени пред рецесия на европейската сигурност. Москва ясно сподели, че се готви да оспори главните правила на нашата сигурност, които съществуват от десетилетия и то посредством приложимост на мощ. Съжалявам да го кажа, само че това е новото обикновено в Европа “, съобщи Столтенберг.

Генералният секретар добави, че се приготвя в допълнение укрепване на източния фланг, с цел да няма неправилни сметки за волята на НАТО да пази всички свои съдружници:

„ Министрите взеха решение да развият разновидности за в допълнение подсилване на сдържането и защитата на НАТО. В това число се обмисля установяването на нови бойни групи в Централна, Източна и Югоизточна Европа.

Те приветстваха предлагането на Франция да управлява такива групи в Румъния. Нашето военно командване ще създаде детайлностите и ще ни осведоми в границите на няколко седмици “.

Днес е заседавала и групата за нуклеарно обмисляне, която е изразила безпокойствие от модернизирането на нуклеарния боеприпас в Русия и Китай и от продължаващия риск за разпространяване на нуклеарно оръжие.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР