В рамките на Международния литературен фестивал по време на тазгодишния

...
В рамките на Международния литературен фестивал по време на тазгодишния
Коментари Харесай

Поетесата Петя Кокудева: Живея в България, искам да живея тук, а децата са моя голям учител


В рамките на Международния книжовен фестивал по време на тазгодишния „ Панаир на книгата ” в НДК поетесата Петя Кокудева показа на децата „ Питанки и пътешествия ” – една среща с най-малките по концепциите в новата й книга „ Питанки ”.

Книгата е изпъстрена с въпроси и желаех на покажа на децата, че моето любознание ме е завело и на едно дълго странствуване, за което им описах, показа пред БГНЕС поетесата. Да си любопитен и да пишеш книги е доста покрай духа на пътешественика, мислено и нескрито, добави тя.

Живея в България и желая да пребивавам в България, а децата са моя огромен преподавател. Независимо, че обичам да пътувам, желая постоянно да се връщам тук. Наистина 9 месеца пътешествах по света, само че то беше дълго пътешестване, а не живеене на едно място, призна поетесата.

Поезията за възрастни е моя уязвимост и по време на това странствуване бях в домовете на обичани поети, да вземем за пример, на норвежеца Олаф Хауге, който към този момент е преведен и на български език. Поезията е обичаният ми книжовен род и беше напълно разумно да опитам и със стихове за деца. За страдание, в днешно време подрастващите са по-далеч от поезията, спрямо другите генерации и все някой би трябвало да ги свързва с нея. Обичам към мен да има деца и от време на време се колебая дали мога пълноценно да поддържам връзка с тях и, може би, това не ми разрешава постоянно да се възприема като човек по-различен от тях. Но, въпреки всичко, мисля, че съм на тяхна вълна. Често обмислям латерално, поетично, нещо, особено за децата, описа Петя Кокудева.

Нека не ви учудва, само че за поезията съм научила повече от идиомите и репликите на децата, в сравнение с от курсовете по креативно писане и самообучението, признава тя.
 Поетесата Петя Кокудева Поетесата Петя Кокудева / БГНЕС
Хубавото детско стихотворение е малко и запаметяващо се. Класиците това го умеят, изключително обичаните ни детски писатели. В следващата ми детска брошура със стихове „ Питанки ” съм се стремила точно към това. Ето, чуйте:

[i]„ На дъжда са му мокри чорапите

И леглото му все е прогизнало.

Ех, да имаше пухкави лапи

Или бузи, от слънцето близнати! ”[/i]

Или това:

[i]„ Не обичам, като кажат:

„ Ти си дребен, не разбираш ”.

Аз за тях не съм ли значим?

Пак ли ще ме изолират? ”[/i]

След „ Лулу ”, „ Малки същества ” и „ Питанки ” скоро ще е подготвена новата ми детска брошура, която не е със стихотворения. През пролетта ще бъде към този момент отпечатана, уповавам се, и рисунките още веднъж ще са на италианската илюстраторка Ромина Беневенти, сподели поетесата.

За 2017 година Петя Кокудева е притежател на литературната премия на Националния детски фестивал „ Константин Константинов ” в Сливен. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР