В рамките на година ББР физически се мести в реновираната

...
В рамките на година ББР физически се мести в реновираната
Коментари Харесай

Парламентът форсира преместването на ББР към икономическото министерство

В рамките на година ББР физически се мести в реновираната си постройка и юридически - към икономическото министерство

Още по тематиката
Според няколко източника от изпълнителната власт и финансовия отрасъл някогашният ръководител на КФН лобира през " Обединени патриоти " да стане изпълнителен шеф на ББР

Това е втори опит на ГЕРБ за смяна, като той би трябвало да бъде утвърден и от Народното събрание

Основната теза в проучването на Българска академия на науките е, че държавната банка би трябвало към този момент да подкрепя и едрия бизнес, тъй като бил " гръбнакът на стопанската система "

Оплетената в зависимости и кавги Комисия за финансов контрол трансформира финансовия пазар в куха и неизползваема конструкция

Преди да излязат в августовската си отмора, депутатите въпреки всичко съумяха да реалокират Българската банка за развиване (ББР) от финансовото към икономческото министерство, като гласоподаваха смяната на две четения в границите на едно съвещание. Това, както писа " Капитал " преди седмица, позовавйки се на източници в изпълнителната власт и финансовите среди, отваря пътя за назначението на някогашния ръководител на Комисията за финансов контрол Стоян Мавродиев като шеф в банка, за което той лобира през водачите на " Обединени патриоти ". За промени в управителни органи на държавни сдружения е нужно единствено решение на принципала, който за ББР към този момент ще е определеният от квотата на националистите стопански министър Емил Караниколов.

Година откакто напусна КФН, Стоян Мавродиев е на път да се върне на държавна работа

Фотограф: По изключение

Скоростната смяна в специфичния Закон за Българската банка за развиване бяха признати със 163 гласа " За " от всички парламентарни сили, без " Против " и " Въздържал се " и без спор по тематиката. Именно това отвори и опцията да се форсира прехвърлянето.

Според правилника на Народното събрание законопроектите се одобряват на две гласувания, които се вършат в разнообразни съвещания, като единствено по изключение двете гласувания може да се проведат в едно съвещание. " Тази наредба се ползва единствено в случай че по време на разискването не са направени оферти за изменение или допълнение на законопроекта ", гласи текстът от правилника. Така по предложение на ръководителя на водещата измененията бюджетна комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) измененията бяха гласувани и признати на второ четене.

Липсваше обаче каквато и да е аргументация какво постанова бързането. Нормалната законодателна процедура планува на депутатите да се даде седемдневен период за внасяне на оферти, а опцията за скоростно гласоподаване " по изключение " е оставена по-скоро с цел да няма юридически вакуум при в действителност неотложни законови ремонти, когато е въпрос от национална значимост и решението би трябвало да се вземе до часове. Случаят с от дълго време обсъжданото пренасяне на ББР от едно към друго ведомство несъмнено не е такова.

Докато всички са на плажа

Така единствената разумна причина за бързането наподобява са плануваните кадрови промени, които по неофициална информация обгръщат устрояването на Мавродиев на пост година откакто напусна КФН. Ако се вървеше по каналния ред второто четене на измененията в комисия и пленарна зала щеше да се случи чак след края на ваканцията на Народното събрание през септември. Вместо това в този момент признатата смяна ще бъде обнародвана в някой от идващите броеве на Държавен вестник и новият принципал ще може да подхваща назначения посредством общо заседание (защото има и втори акционер - Банка ДСК) и през отпускарския август, когато обичайно елементарно се прокарват непопулярни решения.

Самият Мавродиев по принцип е съосновател и кадър на ГЕРБ, само че след множеството кавги при шестгодишния му мандат отпред на КФН, партията не го издигна за нов и вместо това заложи на зам.-финансовия министър Карина Караиванова. Тогава също промяната се правеше на бързи обороти преди августовската отпуска, а повода за бързането беше невиждано остро писмо от Европейския орган за пенсионен и осигурителен контрол (EIOPA) до премиера Бойко Борисов, в което се показваха терзания за хаоса преди началото на започващите тогава инспекции в двата бранша.

По информация на " Капитал " във финансовото ведомство, което се води от Владислав Горанов, е имало настроения против натиска за назначение на Мавродиев и това е провокирало претоплената концепция за пренасяне на ББР. Караниколов не е изказвал обществена позиция.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР