В работните отношения са възможни различни обстоятелства, които могат да

...
В работните отношения са възможни различни обстоятелства, които могат да
Коментари Харесай

Предимствата на напускането на работа с предизвестие


В работните връзки са вероятни разнообразни условия, които могат да доведат до преустановяване на трудовото правно отношение сред работодателя и служащия или служителя.

В доста страни законодателството планува опция за преустановяване на трудовите контракти с предупреждение, което дава на страните опция да се приготвят за измененията и да търсят нови благоприятни условия за претовареност . Какви са изискванията съгласно закона в България, коментира доктор Тодор Капитанов, специалист по трудово право.

В работните връзки предизвестието - изпращането на документално съобщение от страна на служащия или служителя до работодателя (както и обратното), преди прекратяването на трудовия контракт, е от значително значение . Това се постанова по няколко съществени аргументи, които способстват за стабилността и справедливостта на работните връзки, както и за отбраната на ползите на двете страни.

Предизвестието обезпечава на работодателя време да се приготви за измененията в работните му екипи и да търси уместно заменяне на служащия или служителя. Това е от изключително значение при положение на характерни професионални позиции или основни функции в организацията. Процедурата разрешава на работодателя също да възнамерява и провежда работните процеси без изненади и спирания . Това от своя страна оказва помощ за поддържането на продуктивността и успеваемостта на бизнеса, като се заобикаля краткотрайната загуба на работна мощ.

 istock istock
В същото време спазването на процедурата с предизвестието дава на служащия или служителя време да се приготви за измененията и да търси нова работа . Това е значимо, защото работещите могат да имат потребност от време да съберат референции, да обновят автобиографията, както и други документи и да открият връзки с евентуални нови работодатели. Същевременно с това, спазването на процедурата разрешава на служащия или служителя да напусне работното място по оправдателен метод и да резервира положителния си професионален имидж, а това сигурно ще бъде от изгода за бъдещите професионални благоприятни условия и референции.

Съгласно законодателството, при положение, че една от страните има право да приключи трудовото правно отношение с предупреждение, тя може да го направи и преди приключването на периода на предупреждение. В такива обстановки обаче се постанова да се заплаща обезщетение на другата страна в размер на брутното трудово заплащане на служащия или служителя за неспазения период на предизвестието.

Важно е да се означи, че и двете страни имат правото да прекратят трудовото правно отношение с предупреждение, като се съблюдава откритият период на предупреждение или се заплаща съответното обезщетение . Това значи, че служащия или служителят, който е предупреден за преустановяване на трудовото си правно отношение, може също по този начин да го приключи авансово, при изискване че заплати съответното обезщетение на работодателя.

Според закона служащият или служителят може да приключи трудовия контракт, като насочи документално предупреждение до работодателя. Срокът на предизвестието при преустановяване на неопределен трудов контракт е 30 дни, доколкото страните не са уговорили по-дълъг период, само че не повече от 3 месеца . Срокът на предизвестието при преустановяване на срочен трудов контракт е 3 месеца, само че не повече от остатъка от периода на контракта.

За служащите и чиновниците, които заемат материално-отчетнически длъжности, ако предаването на повереното имущество не може да се извърши в 30-дневния период, времето за предаване може да се удължи, само че не повече от 2 месеца общо с предизвестието.

Когато служащият или служителят работи на срочен трудов контракт и премине на друга работа за неопределен срок, има право да приключи трудовия си контракт документално, без предупреждение. При това съображение за преустановяване на трудовия контракт, правото за преустановяване е на служащия или служителя, и при него не се изисква предупреждение. Това право за преустановяване може да се упражни когато и да е на действието на подписания срочен трудов контракт с документално изказване на служащия или служителя.

Такова развиване на събитията може да настъпи вследствие на редица условия, в това число намиране на по-добра опция за кариерно развиване или предпочитание за смяна в професионалните упоритости на служащия или служителя. Същественото за това съображение за преустановяване е, че служащия или служителят резервира свободата да вземе решение за личния си професионален път без да бъде длъжен да извършва предупреждения или да бъде стеснен от тях . Така се обезпечава еластичност и независимост за служащите и чиновниците да следват своите цели и упоритости в кариерата си.

Справка:

член 68 от Кодекса на труда

член 220 от Кодекса на труда

член 326 от Кодекса на труда

член 327 от Кодекса на труда

член 328 от Кодекса на труда
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР