В процес на сертифициране са общо над 40 инвестиционни проекта

...
В процес на сертифициране са общо над 40 инвестиционни проекта
Коментари Харесай

Министър Пулев: Осемнадесет инвестиционни проекти за над 1 млрд. лв. и близо 2000 нови работни места са постъпили за сертифициране в МИР

В развой на узаконяване са общо над 40 капиталови плана на обща стойност над 2.2 милиарда лева

Откакто съм министър на нововъведенията са постъпили 18 нови плана за вложения за узаконяване за над 1 милиарда лева и близо 2000 нови работни места. От тях към този момент сме сертифицирали 9 плана за близо 1000 работни места в секторите произвеждане, IT, опазване на здравето балнеология, депозиране и запазване на товари.

Това съобщи министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев в отговор на парламентарен въпрос от Румен Гечев по отношение на размера и структурата на директните задгранични вложения в България и какви ограничения са взети от БАИ.

Министър Пулев уточни, че има цялостно възобновяване на равнищата на директните задгранични вложения от преди пандемията. По думите му, по предварителни данни на Българска народна банка вложенията са над 1 милиарда евро. „ Само за месец август 2022 нарастването на директните задгранични вложения е три пъти, по отношение на месец август 2021 година “, акцентира той.

„ Въпреки галопиращата инфлация и върхушката от рецесии, комплицираната геополитическа конюнктура и война на към 1000 км. от нашата граница, успяхме да възстановим равнищата на вложенията от преди пандемията “, посочи Пулев.

По думите му значима е и структурата на тези вложения. „ Работи се за превъзмогване на районните несъответствия, да бъдат ориентирани към най-нуждаещите се, към Северна България, към промишлености с висока добавена стойност. Ние направихме тъкмо това, с помощта на сътрудниците от Министерски съвет, преди няколко седмици променихме Правилника за използване на Закона за поощряване на вложенията и увеличихме тавана на насърчителните ограничения за Северна България от 50 на 65%, разгласи Пулев.

Министърът на нововъведенията и растежа сподели още, че има засилен интерес към България, освен от обичайни сътрудници от Европейски Съюз, само че и от доста други стратегически сътрудници, измежду които ОАЕ, Саудитска Арабия, Азербайджан и Съединени американски щати в секторите превоз, логистика, цифрова трансформации, киберсигурност, високи технологии.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР