В произвеждането на отпадъци и превръщането им в натрупан проблем,

...
В произвеждането на отпадъци и превръщането им в натрупан проблем,
Коментари Харесай

Зелена светлина: Харпун за космически отпадъци

В произвеждането на боклуци и превръщането им в насъбран проблем, хората нямат равни. Не единствено на Земята, ами и към нея, в близка орбита. Космическият боклук от дълго време се е наложил като термин. Сега към този момент се постанова и като количество.

7000 тона остатъци от изстрелване на спътници, части от ракетни модули, обшивки и антени се въртят към планетата ни със скорост над 27 хиляди километра в час.
Саймън Фелоус, началник на стратегия за унищожаване на боклуци: Тези летящи части могат да навредят на галактическите апарати. Сблъсък с нещо, което се носи с такава скорост, би бил пагубен.
Опасен боклук, който мъчно може да бъде събран. Трудно, само че не и невероятно. Европейски спътник извърши сполучлив опит за приковаване на летящи в орбита остатъци благодарение на особено създаден харпун. Засега опитът дава обещаващи резултати в следена среда и на дребни дистанции.

Кати Башфорд, механически оператор на галактически апарати: Това е доста значимо, защото сме длъжни да предприемем нещо за справяне с галактическия боклук, а тези опити обрисуват евентуалните благоприятни условия за решение на казуса.
Друго допустимо техническо решение за справяне с летящите в орбита боклуци дава един дребен апарат-ловец, прочут като " кюбсат ". То преследва набелязаната цел в пространството и в подобаващ миг изстрелва мрежа към нея, с цел да я хване. Опитите с този уред също вдъхват религия на учените за действително приложение на разработките им. Изводът: да, отпадъкът на Земята е пребогат, само че това не значи, че би трябвало да го трупаме в Космоса. Напротив - и за едните, и за другите остатъци се раждат от ден на ден модерни и ефикасни решения.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР