В Профилираната гимназия за чужди езици в Ловеч "Екзарх Йосиф

...
В Профилираната гимназия за чужди езици в Ловеч "Екзарх Йосиф
Коментари Харесай

Отбелязаха 68-годишнината от откриването на езиковата гимназия в Ловеч

В Профилираната гимназия за непознати езици в Ловеч "Екзарх Йосиф Първи " бе маркирана 68-годишнина от откриването й.

Училището е първата езикова гимназия в страната. Директорът Радослав Хитов описа, че с декрет номер 1145 от 02.08.1948 година на Президиума на Великото национално заседание, са били закрити всички частни учебни заведения в България, в това число и Американският девически лицей в Ловеч, в които са се изучавали засилено и непознати езици. На 14.12.1949 година Министерството на националната култура излиза със известие, че от 01.02.1950 година ще бъде открита гимназия за непознати езици в Ловеч.

Училището отваря порти на 15 февруари с 250 възпитаници - 85 момчета и 165 девойки. Те са разпределени в осем паралелки. Преподавали са им седем учители по 13 образователни дисциплини. Съществували са три отдела - британски, френски и немски. През 1954 година британският отдел е изместен в София и слага началото на Първа гимназия с проучване на британски език, а през 1958 година френският отдел е изместен във Варна, като слага началото на Гимназия с преподаване на френски език.

В Ловеч остава немският отдел (с четири паралелки) и слага основите на Смесена гимназия по немски език. Радослав Хитов добави, че сега в учебното заведение учат 869 възпитаници, на които преподават 83 педагози. В празничния ден шефът и учители са разказвали на децата както за историята на гимназията, по този начин и за духа на учебното заведение, съобщи Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР