В профилактичната програма за 2019 г. не са предвидени разходи

...
В профилактичната програма за 2019 г. не са предвидени разходи
Коментари Харесай

Не се предвижда ваксинация срещу Ку-треска през 2019 г.

В профилактичната стратегия за 2019 година не са планувани разноски за имунизация против Ку-треска, заради ендемичното проявяване и спорадичния темперамент на болестта. Тези разноски следва да са за сметка на притежателя. Това съобщи в писмен отговор на депутатско запитване министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, съобщи БГНЕС.

Ку-треска е зооноза и ендемично за страната заболяване, което се среща в избрани региони на страната. Националната стратегия за профилактика, контрол, надзор и очистване на заболяванията по животните и зоонозите в България през 2016-2018 година и в частност Програма за контрол и надзор на заболяването Ку-треска в България през 2016-2018 година, включва надзор и контрол на болестта Ку-треска при едри и дребни преживни животни (ЕПЖ и ДПЖ).

В отговора си земеделският министър прецизира, че програмата включва лабораторно проучване за съществуване на антитела против Coxiella burnetii на кръвни проби от ендемични за болестта региони на страната. Предвижда се още серологично проучване на преживни животни при констатиране на случаи на болестта при хора. Проби се вземат след предписание от Централно ръководство (ЦУ) на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ), като в разпореждането се дефинира и броят на пробите.

„ Ежегодно двукратно серологично проучване на всички мъжки разплодни бици отглеждани в районните дирекции по селекция и репродукция към Изпълнителна организация по селекция и репродукция в отглеждането на животни (ИАСРЖ). Лабораторно проучване на кръвни проби от животни, произхождащи от стада, в които се установи нараснал % аборти, в които етиологичното присъединяване на Coxiella burnetii е открито чрез PCR. Броят на пробите в тези случаи се дефинира с предписание от Централно управление на БАБХ. Мерки за надзор при установени случаи на Ку-треска “, прецизира министър Порожанов.

В програмата са планувани разноски за взимане и превозване на кръвни проби, разноски за закупуване на нужните диагностични китове и комунални разноски.

„ В Националната стратегия за профилактика, контрол, надзор и очистване на заболяванията по животните и зоонозите в България през идващия тригодишен интервал 2019-2021 година, може да бъде включена имунизация против Ку-треска, и възстановителен проект в засегнатите стопанства, като разноските за тези мероприятия ще са за сметка на притежателя “, напомня министърът.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР