В продължение на много години германските жени са възприемани като

...
В продължение на много години германските жени са възприемани като
Коментари Харесай

Viasat History разкрива жестоките жени на Третия райх

В продължение на доста години немските дами са възприемани като пасивни очевидци на ужасяващите закононарушения, осъществявани от нацистите. Оказва се, обаче, че доста от тях са били дейни участнички и са били най-малко толкоз брутални, колкото заобикалящите ги мъже. „ Жени под знамето на Хитлер “, нова документална премиера в две елементи на 8 април, събота, от 22:00 часа по Viasat History - разкрива истината за някои от дамите на Третия райх с най-зловеща известност. Ето някои от тях. Когато през 1933 година Хитлер се издига на власт, напълно освен мъже, а и доста дами се причисляват към „ Хитлеровата юноша “. Дори има девическо поделение, наречено BDM. В него членуват над 200 000 девойки. Нацистите на разрешават дами да заемат виновни позиции и лимитират опциите им до висше обучение: в BDM ги образоват да отглеждат деца. Всички действия са сведени до задачата да ги приготвят за ролята им на майки.

 

Обучавани са също по какъв начин да намират най-подходящия брачен партньор на база расови белези. Постепенно дамите от BDM биват инкорпорирани в Третия райх, с цел да осъществят антисемитските проекти на Хитлер. Акушерките, като чиновници на социална работа, назначени от Третия райх, трябвало да рапортуват на висшестоящите за всевъзможни увреждания, на които се натъкнат. Те увреждания бивали регистрирани в системата и в доста от случаите била нареждана евтаназия. Паулине Кнайслер била е от главните хора зад тази политика. Тя взе участие в  ‘Aktion T4’, акция по екзекутиране на физически и умствено повредени възрастни и деца. Кнайслер и сътрудниците й поемат грижата за тези хора, оказват помощ им да си опаковат нещата си и им изясняват, че ги местят другаде. Разбира се, в никакъв случай не им споделят, че ги водят в лагери за заличаване, където ще бъдат обгазени. Кнайсел също по този начин поставя смъртоносни инжекции. До края на войната съвсем 200 000 души са умъртвени в Aktion T4.

 
През 1942 година, секретарката Гертруд Слотке работи в Германската окупационна администрация, натоварена с депортацията на евреи към концентрационните лагери и центровете за екзекуция. Тъй като висшестоящите небрежно са си събрали куфарите, Слотке е натоварена с длъжността, което подхожда на упоритостта й. Тя жонглира с живота и гибелта, като постоянно посещава Westerbork, главният разпределителен пунк в Холандия, където се взема решение кой остава и кой си отпътува. В същия миг такива решения се взимат из цяла Европа, само че от мъже: тя е единствената жена с подобен пост! Тя е тази, която взима решенията за безчет евреи и остава на поста си досега, в който последният депортационен трен отпътува за Вестерборк. Това е влакът, който води Ане Франк и фамилията й. След войната, някои от тези дами са подведени под отговорност, само че доста от тях се изплъзват от мрежите на правораздаването. Отнема десетилетия работа на историци да хвърлят светлина върху тази по-малко известна част от Холокаста, да опишат историите на „ Жените под знамето на Хитлер “ и насилието, на което са били способни те.
създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР