В продължение на хиляди години внезапната поява на пръстени от

...
В продължение на хиляди години внезапната поява на пръстени от
Коментари Харесай

Ще се осмелите ли да влезете във вещерския пръстен?

В продължение на хиляди години неочакваната поява на пръстени от гъби се считала за симптом на наличието на свръхестествени сили. Тези пръстени, наподобява, се появявали за момент, от време на време се местели от място на място по необясними аргументи.

Разкази за тъмни сили, които съгласно поверията са образували тези аномалии, се предавали от потомство на потомство, основали доста митове и предания за тези вълшебни пръстени.

Гъбеният кръг (кръг на феите, кръг на елфите, вещерски кръг) е естествено събитие. Гъбите основават пръстен или дъга в почвата и израстват през тревата, образувайки кръг. Някои считат тези пръстени за положително предвещание, други – за неприятно.

Размерът на тези пръстени варира от няколко сантиметра в диаметър до 50 метра и повече. Кръгът от гъби в Белфор, Франция, се счита за най-големия от откриваните в миналото, той е с диаметър 600 метра и е на 700 години.

Понякога може да има няколко кръга, те се припокриват, създавайки странни извити модели по тревата. Често тревата в пръстените е изсъхнала или с различен цвят спрямо тази извън.

Вълшебни пръстени в мъх в Исландия. © Chmee2 / Valtameri

Съществуват доста разнообразни вярвания за вълшебните пръстени, като множеството от митовете са свързани с феи и други свръхестествени същества, танцуващи в кръговете. Смятало се, че пръстенът служел като врата към приказно царство. Дори имало вярване, че кръговете били образувани от падащи звезди, удари от мълнии или че това било работа на вещиците.

Тези убеждения се съхранили през XIX век, когато имало строго предизвестие да не се влиза в кръговете, с цел да не се озове човек в кралството на феи, където неизбежна крах чака индивида.

Гъбен кръг на трева. Тези пръстени се считат за вход в друго измерение, рискова област. © Unukorno / Flickr

Гъбените кръгове са известни по цяла Европа. Наричали ги пръстени на магове във Франция и пръстени на вещиците в Германия, където най-активни били във Валпургиевата нощ, 30 април, когато вещиците съгласно поверието се срещат и организират празненство в чест на настъпването на пролетта.

В английската, скаандинавската, келтската и доста други обичайни европейски култури се счита, че гъбените пръстени са основани от елфи или феи по време на нощни танци. Такива събития били свързани с лунните нощи.

Снимки на голи и полуголи феи, танцуващи в пръстени, са били известни във Викторианската ера. Картина на Ричард Дад, 1842 година

В Шотландия се считало, че феите седят върху гъбите или ги употребяват като столове, до момента в който в Уелс считат, че гъбите са чадъри на феите. Дори в този момент хората в Уелс имат вяра, че пръстените отбелязват под земята баснословен град.

Гъбен кръг. © Josimda

Уелският фолклор преглежда пръстена като знак на изобилие и благосъстояние и твърди, че към тях е добре да пасе добитък и да се отглеждат селскостопански култури.

За разлика от него холандските митове приказват, че безплодният център на пръстена е провокиран от това, че дяволът е сложил там своя бидон с мляко.

В Австрия считали, че летящи дракони са основали гъбените пръстени и единствено отровни гъби могат да порастват в близост.

Във Франция вярвали, че странните кръгове от гъби се охранявали от великански жаби, които проклинали всеки, който влезе в пръстена.

За да избегнете тази страшна орис, е належащо да пробягате към пръстена 9 пъти, само че не повече. Казват, че в кръга без заплаха може да се влезе при пълнолуние, само че единствено в посоката, в която се движи Слънцето денем. Ако извършите това, то можете да чуете по какъв начин феите танцуват подземен.

Също по този начин можете да хвърлите шапката си в обратна посока, с цел да объркате феите и да не ви причинят щета.

Гъбите изникват отдолу под земята и основават пръстен. Мицелът, движейки се от центъра на открито и получавайки поддържане от органичната материя, се разлага в процеса на напредване подземен.

Мъртвият мицел образува компактен, водоотблъскващ пласт, който попречва постъпването на хранителни субстанции и влага на повърхността. В края на краищата земята и растителността навътре в пръстена изсъхва и умира, само че от външната страна на пръстена тревата остава сочна и зелена, защото при разлагането си мицелът освобождава торове.

Този цикъл може да продължи доста епохи. Пръстенът пораства и понижава, движи се из местността, радвайки едни хора и плашейки други.

Кой рисува кръговете на вещиците?
Неразгаданите секрети на пустините

 

Учените и до през днешния ден не могат да обяснят по този начин наречените вълшебни кръгове в Африка. В Намибия, в южната част на Африка върху пясъчни почви се образуват кръгли петна по незнайни аргументи. Те изчезват след няколко десетилетия. Но учените изключват растежа на гъби в сушави местности. Местните предания изясняват тяхната поява с работата на духове и богове на природата.

Epoch Times

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР