В присъствието на министъра на отбраната Тодор Тагарев във Висшето

...
В присъствието на министъра на отбраната Тодор Тагарев във Висшето
Коментари Харесай

Откриха първото хеликоптерно летище за спешна помощ по въздуха

В наличието на министъра на защитата Тодор Тагарев във Висшето военновъздушно учебно заведение " Георги Бенковски " в Долна Митрополия се откри първото лицензирано хеликоптерно летище за образование и оперативна база за незабавна здравна помощ по въздуха (Helicopter Emergency Medical Service - HEMS).

Летището ще се употребява за образование на курсанти за потребностите на Военновъздушните сили (ВВС), Военноморските сили (ВМС) и Министерство на вътрешните работи. То бе осветено от свещеници от плевенски храмове.

" Това е едно ново начало. Ние като висше образователно заведение успяхме първи да се включим в процедурата по образованието на бъдещите водачи по HEMS, по този начин, както образоваме водачи и инженерно-технически състав за Военновъздушни сили, Военноморски сили и Гранична полиция ", сподели в приветствието бриг. ген. Юлиян Радойски, шеф на ВВВУ " Георги Бенковски ".

В словото си при разкриване на площадката министър Тагарев акцентира, че в днешната конюнктура условията към армията са доста високи, което се схваща освен от професионалния състав в армията, само че и от политическия хайлайф на страната. Министърът добави, че се заделя сериозен запас за оборудването на армията, за нейната подготовка. По думите на Тагарев кабинетът е поел ангажимент да поддържа най-малко от два % от Брутния вътрешен артикул финансиране за защитата. Министърът сподели още, че кабинетът е определил и различен терен наоколо до летището, което през днешния ден се откри, където да се построи независима площадка за хеликоптерите на HEMS.

Анелия Маринова, шеф на Главна дирекция " Гражданска въздухоплавателна администрация ", връчи на бриг. ген. Радойски документите за лиценза на хеликоптерното летище за образование на курсанти.

Като част от празничната гала осем курсанти от специализация " Летец-пилот ", трети курс, получиха бриветите си за приключен първи авиационен стаж през 2023 година Те им бяха връчени от министър Тагарев, съобщи Българска телеграфна агенция.

Преди началото на церемонията на хеликоптерното летище кацнаха вертолет Bell-206 от 24-а Авиационна база - Крумово, вертолет AS 565MB PANTHER от Морска вертолетна Авиобаза " Чайка " и вертолет AGUSTA от структурата на Министерство на вътрешните работи, Главна дирекция " Гранична полиция ". С вертолет PANTHER бе направена проява на превозване на потърпевш.

Днешните събития във ВВВУ " Георги Бенковски " са част от празничната стратегия за отбелязване на 115 години от оповестяване Независимостта на България. По този мотив в учебното заведение бе разгласен и Ден на отворените порти, като всички демонстрации с хеликоптерите и формалната гала по разкриване на летището се състояха пред публични посетители и жители.

От летище Долна Митрополия през днешния ден ще започва и Шестата национална въздушна обиколка на България, която ще премине под наслов " Да запазим летищата ".
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР