В предложения проект на Кодекса за социално осигуряване се разширява

...
В предложения проект на Кодекса за социално осигуряване се разширява
Коментари Харесай

Братя, сестри и др. също ще могат да наследяват пари от частен пенсионен фонд


В оферти план на Кодекса за обществено обезпечаване се уголемява кръгът на лицата, които могат да унаследят втората пенсия. Съгласно Закона за наследството са изброени всички – по права и сребрена линия, които имат право да унаследят парите, останали в самостоятелните партиди на обезпечени или умряли лица. Това разгласи пред публицисти ръководителят на Комисията по труда, обществената и демографската политика в Народното събрание Хасан Адемов, откакто бяха признати промени те в Кодекса на второ четене в комисията, съобщи кореспондент на БГНЕС.

По думите на ръководителя през днешния ден е завършила тригодишната сага, на равнище комисия, по приемането на кодекса, който взема решение проблемите с етапа на погашение.

Съгласно новостите достъп до средствата към този момент с изключение на брачен партньор, брачна половинка и деца, ще имат и братя, сестри, синове, дъщери и други Според Адемов, обаче най-важното в признатите промени е, че хората ще получат брутния размер на средствата, които са в самостоятелните им партиди като той е обезпечен.

„ Хората ще имат право на избор според от размера на средствата дали да получат спомагателна пожизнена пенсия за напреднала възраст, дали да получат разсрочения вид или да получат еднократно заплащане, в случай че средствата в партидата им е под трикратния размер на минималната пенсия за застрахователен стаж “, разясни той и добави, че към тази мярка ще се пристъпи, в случай че в осигурителната сметка на лицето има под 900 лева

По отношение на обстоятелството, че парите се обезценяват от инфлацията във времето, Адемов сподели, че в случай че пенсионното сдружение има рентабилност, тя се прибавя към брутния размер на осигурителните вноски и акцентира, че в последните 18-19 години доходността е била позитивна.

От думите на депутата от ГЕРБ и вносител на законопроекта Светлана Ангелова стана ясно, че с промени те са подсигурили правата на бъдещите пенсионери от втория дирек и посочи, че погашение то на втората пенсия ще стартира от 1 септември и тя ще бъде получена от 17 000 дами.

От двете най-големи синдикални организации КНСБ и КТ „ Подкрепа “ възразиха против част от промени те.

Ася Гонева съобщи,че най-притеснителното в тази ситуация е, че депутати оферират спомагателни текстове, които са повече от тези, които е предложил вносителя.

„ За нула време те схванаха по-добре такава комплицирана материя, каквато е спомагателното наложително пенсионно обезпечаване от вносителите, обществените сътрудници, специалистите и експертите, които работихме три години и повече с трима разнообразни министри “, съобщи тя.

Според нея посредством законопроекта Комисията за финансов контрол прави напън върху депутатите.

„ КФН се пробва да си улеснява работата, да се прави на по-важна и по-решаваща нещата, в сравнение с самите сдружения. Слава богу, че не е било признато предлагането им да бъдат юридически лица тези аварийни фондове за погашение на пожизнените и срочни пенсии, а единствено обособено имущество “, разяснява тя.

Заместник-председателят на КФН, управляващ ръководство „ Осигурителен контрол ” на Комисията за финансов контрол Диана Йорданова опроверга изказванието на Гонева и посочи, че Комисията е дала своето мнение още по време на публичното разискване, което се е провело през декември. Тя увери, че по никакъв метод не са се опитвали да въздействат върху мнението на депутати.

Ваня Григорова от КТ „ Подкрепа “ съобщи, че тези промени обслужват ползите на частните пенсионни сдружения.

„ Задължението на частните пенсионни сдружения да отпускат наложително пожизнена пенсия всъщност се анулира, като се дава опция за погашение на парите вкупом или разсрочено. Това се постанова заради обстоятелството, че те нямат задоволително пари в партидите, с които да подсигуряват погашение то на пожизнените пенсии. За следващ път се отсрочва опцията за прекачване към Национален осигурителен институт с една доста дълга вероятност “, разяснява тя и добави, че когато хората схванат, че втората им пенсия не може да им подсигурява някаква естествена добавка, ще се трансферират към Национален осигурителен институт, който им подсигурява в цялостен размер минимума на пенсията.

Тя се възмути от обстоятелството, че с промени те още веднъж работещите ще би трябвало да поемат отговорността за несвършената работа от хората, заседаващи в залата.

„ Всяка година пенсиите, отпускани от Национален осигурителен институт се актуализират по Швейцарското предписание. Това, което в този момент се позволява актуализацията на добавката от частните пенсионни фондове да може и да се понижава, тъй като ще зависи от доходността. Когато тя е негативна пенсията от УПФ ще бъде намалявана, разкри Григорова и заяви, че се прибавя и още една такса за полата, които получават пенсия, т.е. такса за погашение на пенсии, нещо което Национален осигурителен институт в никакъв случай не е правил.

„ Чрез всички тези такси ние подсигуряваме облагите на частните пенсионни сдружения даже когато те работят в наш ущърб “, разяснява тя и даде за образец сдружение, което през 2008 година е записало негативна рентабилност от -18,6%, само че в доклада си заявява растеж на облагата с 60%. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР