В предложената рамка за глобална сигурност, разкрита миналата седмица, китайското

...
В предложената рамка за глобална сигурност, разкрита миналата седмица, китайското
Коментари Харесай

Китай търси повече военно и полицейско обучение с развиващите се страни

В препоръчаната рамка за световна сигурност, разкрита предходната седмица, китайското държавно управление прикани за разширено образование със силите за сигурност от други разрастващи се страни , тактика, която разтревожи Запада, написа " Аксиос ".

Защо има значение: Тероризмът и транснационалната престъпност са комплицирани проблеми, които изискват световно съдействие. Но критиците се тормозят, че задълбочаването на съдействието на Китай в региона на сигурността с други страни може да разшири властническия обсег на Пекин в стратегически значими райони .

" Китай желае да се разпространява като нова мощ с благоприятни условия за световно планиране на мощ и интернационалните партньорства, изключително откакто има доста наваксване със Съединени американски щати, които имат мрежа от съюзи и военни бази по целия свят ",коментира Вук Вуксанович, старши откривател в Белградския център за политика за сигурност в Сърбия.

Китайското държавно управление съобщи в бяла книга, описваща препоръчаната самодейност за световна сигурност, че желае да " насърчи повече продан и съдействие сред военни и полицейски академии на университетско равнище ".

В него се споделя, че Китай е " подготвен да даде на други разрастващи се страни 5000 благоприятни условия за образование през идващите пет години, с цел да образоват експерти за справяне с проблемите на световната сигурност ".

В документа не се прецизира какъв тип образование ще се дава .

Китайският президент Си Дзинпин за първи път предложи самодейността за сигурност предходната година , заявявайки, че страните би трябвало " да се опълчват на безразсъдното потребление на едностранни наказания и пълномощия с дълги ръце " - отпратка към честите китайски рецензии към външната политика на Съединени американски щати - и " да работят дружно по районните разногласия и световни провокации като тероризъм, изменение на климата, киберсигурност и биосигурност. "

" Тези продан ще оказват помощ на Пекин да построи мрежа от взаимоотношения и зависимости сред експертите по сигурността по целия свят ", сподели Вуксанович.

" Много от тези експерти, в случай че трябваше да се образоват с китайските си сътрудници, биха развили обществени връзки с китайски сътрудници и биха били по-приспособени към китайския метод на мислене по полицейските и военните въпроси, само че също по този начин биха могли с времето да станат политически подвластни от копирането на китайски процедури и потребление на китайски запаси. "

През последните години китайското държавно управление сътвори партньорства за сигурност с няколко страни, в това число Соломоновите острови и Сърбия .

Соломоновите острови подписаха съглашение за сигурност с Пекин през 2022 година, което включваше образование на правоохранителните органи и китайски боен достъп до страната, което тревожи Австралия и Съединени американски щати заради стратегическото местонахождение на тихоокеанската островна страна.

Китайската специфична полиция и елитната антитерористична част на Сърбия и локалната полиция организираха първите си взаимни учения в Европа през 2019 година Вътрешният министър на Сърбия сподели тогава, че възнамерява повече съдействие с китайските правоприлагащи органи и че Сърбия " се учи от по-голяма и по-силна страна .

" Въпреки че възприемането на Китай в Сърбия измежду елитите и жителите е позитивно, има въпросителни по отношение на това дали китайското полицейско наличие може да помогне за подкопаването на локалните институции за господство на закона или интензивното съдействие с Китай, засмуква страната в съперничеството между САЩ и Китай ", коментира Вуксанович.

Китайското държавно управление по-рано беше подложено на критика за потреблението на Интерпол , организация за интернационално полицейско съдействие, за гонене на политически дисиденти в името на репатрирането на нарушители.

През последните месеци, публикуването на отчет, в който се разказват противозаконните китайски полицейски сектори в цяла Европа , провокира митинг и голям брой държавни управления започнаха следствия на нерегистрираните китайски полицейски центрове на тяхна територия.

Инициативата за световна сигурност е най-значимият ход на Китай до момента за основаване на ред за сигурност, различен на този на водения от Съединени американски щати Запад. Все още не е ясно какъв брой сцепление ще получи самодейността в незападните и разрастващите се страни, главните целеви райони на Пекин.
 Макрон потегля на обиколка в Африка да бори съветското и китайското въздействие
Макрон потегля на обиколка в Африка да бори съветското и китайското въздействие

Френският водач ще посети Габон, Ангола, Република Конго и Демократична република Конго
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР