В празничните дни отново станахме свидетели на напълно предотвратими злощастни

...
В празничните дни отново станахме свидетели на напълно предотвратими злощастни
Коментари Харесай

Липсата на медицински хеликоптери: Предотвратимите инциденти и безхаберието на държавните чиновници

В празничните дни още веднъж станахме очевидци на изцяло предотвратими злополучни произшествия в българските планини и на продължаващото години безхаберие на страната, по отношение на обезпечаването на медицински хеликоптери.

Вчера потърпевш в Рила екскурзиант бе свален от спасителите до Паничище, които стигнали до него по извънредно сложния за превъзмогване терен и съумели да го смъкват на ръце. Акцията на Планинската избавителна работа в Рила траяла близо 9 часа.

Отново през вчерашния ден, приключи 18 часовата акция в Пирин, при която 40 планински спасители трябваше да доближат и да смъкват на ръце телата на двама починали в планината туристи. Едното е на 70-годишния Пламен Христов, липсващ точно на Коледа, а другото на сръбски жител, открит инцидентно.

От ПСС – Банско разясниха, че акцията е била извънредно рискова. Проблемът е, че страната абдикира от това, че незабавно би трябвало да се обезпечат летателни средства за оказване на помощ по въздуха “ – сподели за Радио Благоевград Венелин Петров от ПСС-Банско.

По думите му безспорен парадокс е в 21 век хората да рискуват живата си, да отидат до място, което е мъчно налично и рисковано.

Припомняме, че за пазаруване на медицински хеликоптери у нас се приказва от години. Дори имаше петиции за пазаруването на въпросните медицински транспортни средства. България няма нито един медицински хеликоптер и е единствената страна в Европейския съюз, която не разполага с подобен. Последният беше продаден през 2019-та година. Така на процедура избавителните акции по въздух в планините, труднодостъпните райони и в отдалечените обитаеми места станаха безусловно невъзможни.
Как и последният опит за закупуване на медицински хеликоптери беше преустановен?
Обществената поръчка за покупката на шест медицински хеликоптера беше оповестена през юли от постоянното държавно управление на Кирил Петков, за което построяването на система за незабавна медицински помощ по въздух беше приоритет. Нейният предмет бе „ Закупуване на санитарни транспортни средства за превоз по въздух (хеликоптери), обезпечени с нужното съоръжение и инсталация за потребностите на незабавната здравна помощ “. Предвиждаше се да бъдат закупени шест медицински хеликоптера и опция за закупуване на два спомагателни.

Общата планирана стойност на публичната поръчка бе 162 711 735,86 лв. с Данък добавена стойност, като се очакваше шестте хеликоптера да бъдат доставени до 30 април 2026 година, а първият от тях да бъде получен до 1 декември 2023 година

Тя обаче, беше прекъсната в края на ноември предходната година от служебното държавно управление на Гълъб Донев. Посочената причина е, че единственият претендент в поръчката е дал по-висока оферта от финансовия запас, заложен като позволен от възложителя. До момента в средата на зимния сезон в България няма оповестена нова такава.
Защо страната не подхваща нищо?
Според алпинистът, който е измежду специалистите по отношение на проблемите с въздушната помощ у нас, една машина коства сред 6 и 8 милиона евро, зависи от окомплектацията й. Изчисления демонстрират, че издръжката на 4-5 бази в страната ни- София, Пловдив, Варна, Бургас и Плевен, където има съответни лечебни заведения ще коства на данъкоплатците 14 милиона лв.. Това не е сума, която може да бутне държавния бюджет. С малко пари може да се реализира популярен резултат, стига да бъдат ориентирани в вярната посока.

Остава да се запитаме за какво страната ни не може да обезпечи извънредно нужните медицински хеликоптери, които ще избавят животи, само че пък през годините е раздавала милиарди по инхаус процедури за градежа на незапочнати още автомагистрали. И до момента в който чакаме, освен, че не понижават, а се усилват жертвите на произшествия и хилядите, изгубили борбата за живот единствено, тъй като са получили инфаркт или инсулт на неправилното място, претърпели са тежка злополука или са попаднали в труднодостъпна околност.

Болниците у нас, които имат нужната инсталация и фрагменти да оказват помощ в сходни случаи се броят на пръсти. А при съществуване на медицински хеликоптер какъв брой ли от тези хора, неполучили навременна помощ биха били живи? Ако се съблюдава и правилото на „ златния час ”, т.е в границите на един час от идването на сигнала пациентът да бъде в болница при експерти, 30 % от потърпевшите могат да бъдат върнати към естествения метод на живот.

За страдание досега чуваме единствено спорадични приказки, само че не се подхващат никакви действителни дейности.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР