В Правно-историческия факултет на ЮЗУ Неофит Рилски“ се проведе кръгла

...
В Правно-историческия факултет на ЮЗУ Неофит Рилски“ се проведе кръгла
Коментари Харесай

В Правно-историческия факултет на ЮЗУ се проведе кръгла маса на тема Рискове и предизвикателства пред защитата на личните данни в ЕС и трети държави

В Правно-историческия факултет на ЮЗУ „ Неофит Рилски “ се организира кръгла маса на тематика „ Рискове и провокации пред отбраната на персоналните данни в Европейски Съюз и трети страни “

За втора поредна година в Правно-историческия факултет на Югозападния университет „ Неофит Рилски “ се организира кръгла маса под надпис „ Рискове и провокации пред отбраната на персоналните данни в Европейски Съюз и трети страни “. Събитието се провежда в границите на план № 101047808 с название „ European Data Protection: Post pandemic effects and new dimensions “ (EDP – PPEND), който се осъществя с финансовата поддръжка на Програма „ Еразъм + “ 2021 – 2027, деяние по самодейността „ Жан Моне Модул “ в региона на висшето обучение.

Приветствия към участниците сервираха проф. доктор Николай Марин – ректор на ЮЗУ,,Неофит Рилски “, доцент доктор Петрана Стойкова – заместник-ректор по научноизследователската активност и докторантското развиване и проф. доктор Габриела Белова – декан на Правно-историческия факултет.

Същинската работа на кръглата маса стартира с показване на реализацията на двете елементи на плана от проф. доктор Николай Марин,който е негов началник. Първата част от осъществяването му се състои във въвеждането в образователните проекти на наложително избираемата дисциплинираност „ Защита на персоналните данни в Европейски Съюз и трети страни “ с хорариум 60 часа (45 часа лекции и 15 часа упражнения). През образователната 2023/2024 година продължава нейното проучване. Тя се радва на вниманието на студентите в специалностите „ Право “, „ Национална сигурност “, „ Международни връзки “ и „ Финанси “, като следва въвеждането на дисциплината и в други специалности като „ Публична администрация “,,,Връзки с обществеността “ и,,История “ в университета. Втората част от осъществяването на плана се състои в провеждането на студентски стажове по специалността, като за задачата ЮЗУ „ Неофит Рилски “ има подписани съглашения с Комисията за отбрана на персоналните данни (КЗЛД) и Община Благоевград. През 2024 година КЗЛД дава опция на студенти, учащи се в горепосочените специалности да осъществят двуседмичен стаж.

Научният конгрес продължи с представянето на отчети от студенти, докторанти и преподаватели, които предизвикаха забавни полемики по извънредно настоящата тематика. Модератор бе гл. ас. доктор Йорданка Нонева-Златкова.

Д-р Августин Янчев, специалист в Комисията за отбрана на персоналните данни, разкри значимостта на Акта за изкуствения разсъдък и връзката му със отбраната на персоналните данни, а гл. ас. доктор Мария Паскалева от Стопанския факултет на ЮЗУ „ Неофит Рилски “ класифицира персоналните данни като актив и обясни тяхната икономическа стойност в цифровата стопанска система.

Своята позиция и ангажираност по проблемите, свързани със отбраната на персоналните данни, споделиха и студентите от компетентност „ Право “ Теодора Данова-Чипова, Петя Хаджиева, Николай Златков, Виктор-Кристиян Василев и Бисер Шарлачки.Оживена полемика провокираха поставените от тях тематики за наложените санкции при неспазване на ОРЗД на фирмите колоси Амазон иWhatsApp, обработката на персонални данни на деца, на спортисти и какъв брой е значимо да бъдем осведомени за правата, които ОРЗД ни дава.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР