В последното за тази година заседание на Народното събрание депутатите

...
В последното за тази година заседание на Народното събрание депутатите
Коментари Харесай

Изборният кодекс отново на дневен ред в НС след президентското вето

В последното за тази година съвещание на Народното събрание депутатите ще разискват ветото на президента върху Изборния кодекс. Предстои и дефинитивно да бъде признато удължение на действието на тазгодишния бюджет за 2023-та. 

Изборният кодекс беше върнат за ново разискване, откакто президентът Румен Радев наложи несъгласие върху част от неговите разпореждания. В претекстовете си президентът уточни, че поправките не подсигуряват равенството на гласоподавателите пред закона, тайната на техния избор и оптималното образуване на изборния развой зад граница. Миналата седмица Комисията по правни въпроси отхвърли президентското несъгласие с нежно болшинство от 12 против 11 гласа.

Изборният кодекс беше признат при започване на декември след дълги съвещания и остри диспути. Връщането на хартиената бюлетина и в секциите с над 300 гласоподаватели беше една от най-конфликтните промени.

Днес депутатите ще одобряват дефинитивно и последните параграфи на бюджета, с които действието на тазгодишния се удължава за 2023-та. Ще бъдат разисквани предложенията за промени при преизчисляването на пенсиите, изплащането на болничните и заплатите на педагогическия и непедагогическия личен състав.

Парламентарен надзор няма да има, той беше преместен и извършен в изключителното съвещание във вторник.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР