В последния тримесечен доклад за перспективите на Robeco се подчертава,

...
В последния тримесечен доклад за перспективите на Robeco се подчертава,
Коментари Харесай

Икономиката на Европа се затяга на фона на признаците за рецесия

В последния тримесечен отчет за вероятностите на Robeco се акцентира, че през последните месеци финансовите условия са станали по-строги, изключително в Европа.

Холандският управител на активи регистрира и по-нататъшно стягане на стандартите за кредитиране, за което е повлияло бързото повишаване на лихвените проценти в международен мащаб.

Според Сандер Бус, основен действен шеф и водещ портфолио управител на световни високодоходни облигации, и Рейнаут Шейпърс, портфолио управител в Robeco, стягането на финансовите условия се отразява на разнообразни индустриални браншове, изключително в Европа.

Въздействието се ускорява в Европа заради по-големия дял на заемите с плаващи лихвени проценти, което води до по-бърз резултат на прекачване.

Вследствие на това дейностите по разпределяне на нови заеми доста понижават. Въпреки предстоящата поддръжка от начинания като Закона за понижаване на инфлацията и преместването на софтуерната промишленост в други страни, финансовите разноски на развитите пазари не подтикват растежа.

Бус и Шейпърс изтъкнаха и преориентирането на Китай от външната търговия към потребителската и високотехнологичната промишленост. Те загатнаха, че тази смяна се отразява отрицателно на европейските промишлености, изключително на Германия, която преди този момент се е възползвала от търговията с Китай и усъвършенстваната конкурентоспособност посредством по-ниските цени на силата в Европа.

Освен това в отчета се акцентира, че европейските стопански системи остават уязвими, като Европейската централна банка (ЕЦБ) интензивно се пробва да се бори с трайно високите равнища на инфлация. Данните на Евростат разкриват, че през май инфлацията възлиза на 7.1%, а през същия интервал инфлацията при питателните артикули надвишава 15%.

В предходен отчет на Expert Investor беше очебийно, че Германия е навлязла в криза, както сочат данните на Destatis. Германската стопанска система се е свила с 0.5% през последното тримесечие на 2022 година и с още 0.3% през първото тримесечие на 2023 година Първоначалните прогнози сочеха, че Брутният вътрешен продукт ще остане на равнище от 0% за тримесечието, като едвам ще бъде избегната рецесията, само че ще остане в застоялост.

Въпреки това опасенията по отношение на последствията от войната в Украйна и спада в промишленото произвеждане се материализираха. Впоследствие цялата еврозона изпадна в криза.

Вестник “ ” означи, че икономическият спад отразява свиването в Германия, най-голямата стопанска система в еврозоната. Данните от първите три месеца на годината демонстрират, че Германия е навлязла в криза заради шока в цените на силата.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР