В последния ден от работата на 49-ия парламент депутатите единодушно

...
В последния ден от работата на 49-ия парламент депутатите единодушно
Коментари Харесай

Парламентът единодушно забрани рекламата на хазарт в медиите. Телевизиите се оплакаха от натиск

В последния ден от работата на 49-ия парламент депутатите единомислещо одобриха дефинитивно на второ четене цялостна възбрана на рекламата на хазарт във всички типове медии. Решението беше взето със 198 гласа, без " срещу " и " въздържал се ". Медийни групи, хазартни, спортни и бизнес организации се оповестиха срещу и предвидиха финансови проблеми и взаимозависимост.

Това се случва, откакто предлагането беше импортирано предходната седмица от Теменужка Петкова (ГЕРБ-СДС) и Йордан Цонев (ДПС). То планува цялостна възбрана на реклама на
хазарт в малките екрани, радиостанции, вестници и уеб сайтове. Допуска се единствено рекламирането на хазарт на билбордове, само че те би трябвало да са сложени на не по-малко от 300 м от образователни заведения. Освен това в тях не може да се показват никакви цифри и 10% от площта им би трябвало да е заета с надписи, предупреждаващи, че хазартът може да докара до взаимозависимост.

Забраната няма да важи за спортни уреди и екипировка, като се изключи тази за деца. Социалните мрежи също остават отвън обсега на закона.

Ограничението за рекламиране не важи само за държавния тотализатор с претекста, че той е задължен да разпределя облагата си за разноски за спорт и здраве, което не е годно за частните оператори.

В момента хазартната реклама също е неразрешена, само че в закона има малка врата, от която се възползват операторите. Не могат да се популяризират облаги и спечелили, само че могат да се употребяват публично познати лица и послания за
бонуси.

Пълната възбрана ще лиши малките екрани и други онлайн медии от доходи от игралната промишленост в размер на към 170 млн. лева , демонстрират изчисленията на сектора.

За възбраната упорстват от години организации за отбрана на децата, психолози, групи за хазартно подвластни, медийни специалисти и жители в онлайн петиции.

Големите малките екрани, медийни групи, Асоциацията на радио- и телевизионните оператори ( АБРО ) и хазартният бизнес обаче се оповестиха твърдо срещу закона. Мотивът им е, че са мощно подвластни финансово от рекламата и действието им, както и свободата на словото, ще бъдат застрашени. Те настояха за разискване на други работещи ограничения за ограничение на рекламата, с цел да бъдат предпазени уязвимите групи.

Въпреки това законопроектът беше признат скоростно на първо четене от бюджетната комисия в края на предходната седмица, а по-късно с цялостно болшинство и на първо четене в пленарна зала. Срокът за оферти сред двете четения беше скъсен на минималния - три дни, които изтекоха в понеделник. Във вторник първо предлагането мина през отрасловата комисия, а незабавно по-късно и в зала.

Това се случи, откакто преди три седмици ГЕРБ и ПП-ДБ не поддържаха сходен законопроект на " Възраждане ".
Какво споделиха политиците
" Ако една активност ще е позволена, тя може да е контролирана, само че би трябвало да ѝ позволиш да работи. Ако ще я регулираш прекалено много, по-добре да я забраниш, на процедура ", аргументира измененията Йордан Цонев.

Още преди второто гласоподаване от ПП-ДБ споделиха, че кардинално поддържат плана, макар че имат забележки по детайлите. Бившият министър председател Николай Денков сподели, че възбраната е директна опасност за медиите, защото един сериозен източник на доходи ще изчезне и те ще станат по-зависими.

Божидар Божанов (ПП-ДБ) разяснява, че са нужни и други промени, като ограничавания за избрани рискови групи да вземат участие в
хазартни игри - лица на обществени помощи, с възбрани, с предварително изискуеми заеми.

От Българска социалистическа партия , " ИТН " и " Възраждане " се сплотиха, че законопроектът се внася в този момент и по този начин незабавно с предизборна цел, с цел да бъдат гласоподавателите " почерпени с бонбони ". Петкова и Цонев не са коментирали тези обвинявания.
Аргументите срещу закона
От АБРО показват в, че въвеждането на цялостна възбрана за рекламиране на
хазартни игри в средата на годината е удар по финансовата самостоятелност на медиите, защото този бранш има огромен дял в рекламните бюджети. Това от своя страна ще има директен резултат до достъпа на потребителите до спортно и качествено публицистично наличие.

Подобни промени би трябвало да се вкарват при започване на финансовата година, като надалеч преди този момент се обсъдят със засегнатите страни, с цел да има задоволителен небосвод да се търси различен приходоизточник, показват от организацията.

Пълната възбрана на рекламата на
хазартни игри в медиите няма да реализира задачата за ограничение на хазарта и зависимостите от него. Със сигурност това, което ще се случи, е разгръщане на сивия бранш през нелицензирани уеб сайтове, което не пази нито потребителите, нито постъпленията в бюджета от налози и такси за хазартна активност, предизвестиха от Българската асоциация за хазартни действия.

Едно от най-големите терзания на хазартните оператори и малките екрани е какво ще се случи с към този момент плануваните бюджети и подписани рекламни контракти за идното Европейско футболно състезание.

Нова телевизия заяви в понеделник, че притежателят ѝ " Нова броудкастинг груп " е изпратила до депутатите, че сходна възбрана, изключително в средата на годината, ще заплаши доста от спортните предаванията на медията, изключително свързани с Европейското състезание по футбол, както и икономическата самостоятелност на медиите като цяло.

През 2020 година обаче Нова телевизия беше забъркана в хазартния скандал с по този начин наречената, подписана от тогавашния ѝ притежател Кирил Домусчиев и хазартния необут Васил Божков , който по-късно избяга, а предходната година се върна от Дубай. Тя беше публикувана от Божков, който твърдеше, че е бил подложен на напън да подписа контракт за реклама на
хазарт в медиите на групата за 24 млн. лева с Данък добавена стойност годишно. Той упрекна за това тогавашния министър председател и водач на ГЕРБ Бойко Борисов и финансовият министър по това време Владислав Горанов .

Въпреки че по-късно неговият бизнес беше преустановен от страната, откакто той получи обвинявания, рекламата на
залози по малките екрани и уеб сайтове даже се усили.

Сега от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България ( КРИБ ), чийто ръководител е Домусчиев, в понеделник излязоха с позиция, че " от измененията ще настъпят трайни неподходящи последствия за страната, обществото и бизнес климата в страната ".

Те декларират, че възбраната на рекламата на
хазарт ще докара до загуба на работа на хиляди хора (според тях към 100 000 ), че загуби ще има за туризма, спорта, културата, както и за държавния бюджет, че ще повлияе на задграничните вложения и приключването на капитали.

Медийната група " Нет инфо ", притежател на Nova.bg, Vesti.bg, Telegraph.bg, Gong.bg, Pariteni.bg, Vbox7.com и други, също показаха позиция, че огромният губещ от възбраната ще бъдат българските електронни медии и уеб сайтове, тъй като парите за реклама на
хазартни игри ще се насочат към обществените мрежи, задграничните уеб сайтове и анонимните уеб сайтове. От компанията показват, че Facebook, Инстаграм и Вайбър не подлежат на такива рестрикции.

" Съгласно препоръчаните текстове няма да е допустимо лицензираните
хазартни оператори да спонсорират телевизионното лъчение на спортни събития ", написа и генералният шеф на Българска национална телевизия Емил Кошлуков , който прибавя, че се основава риск по какъв начин Българска национална телевизия ще излъчва събития от този сан.

Спортни клубове и федерации също се оповестиха против цялостната възбрана на
хазарта в радио и малките екрани.

" Хазартните компании дават повече пари за развиване на спорта, в сравнение с Министерството на спорта ", сподели пред Нова телевизия Любомир Ганев - президент на Българската федерация по волейбол. " Забраната да се популяризира в медии ще се отрази и на рекламирането в спортните клубове и федерации. Как ще се компенсират парите за спорт? ", попита той.
Какво още планува законът
Рекламата на " игри на щастието " ще остане позволена само върху билбордове, върху самите
хазартни обекти, както и върху спортни уреди и екипи, като се изключи тези за деца.

Предвиждат се и забрани, свързани с незаконния
хазарт, изключително в онлайн пространството.

Ще бъде неразрешено също действието на игрални зали и
казина в дребните обитаеми места под 10 000 поданици, като вносителите на плана бяха планували до 5000 души. Действащите оператори ще имат 3 години да се съобразят със възбраната. Цонев изясни, че вложенията в такива места са огромни и в случай че се постанова тези зали незабавно да затворят, страната ще бъде сполучливо наказана да заплати за това.

Изключение от броя поданици се прави единствено за селищата, намиращи се до 30 км от граничен пункт, а също за националните курорти.

По предложение на ПП-ДБ беше признато, че лицензираните
хазартни оператори ще би трябвало да поддържат 750 000 лева . вложения в районите за целия интервал на лиценза.

Вменява се и обвързване на хазартните оператори да внасят вноска " обществена отговорност " в спортното и здравното министерство. В момента те отиват единствено в Министерството на младежта и спорта.

Въвеждат се и спомагателни ограничавания на незаконния
хазарт, в това число на зареждането на сметки при онлайн залаганията от лица под 18 години посредством пощенски преводи и предплатени ваучери.

Записано беше и покачване на санкциите за работа на игрална зала без лиценз да се вдигнат от 10-30 000 лева на 30-50 000 лева Излъчващите неразрешена реклама се планува да се санкционират с имуществена глоба 10-30 000 лева и санкция 5-10 000 лева

Депутатите взеха решение, че Съветът за електронни медии ще следи за неразрешена реклама на
хазарт в медиите и ще подава сигнал до Национална агенция за приходите. Тя на собствен ред, базирайки се на европейски правилник по въпроса, може да ги спре за нарушаването, само че прекъсването би трябвало да е позволено от съда.

На фона на измененията данните демонстрират, че броят на хората, които са се записали като хазартно уязвими, се усилва и доближава 36 000 души по данни на Национална агенция за приходите.

Според обява на " Капитал " през предходната година 22-те лицензирани компании (допреди три години те бяха единствено 6) бележат растеж на онлайн залозите от 12%. При обичайните
казина и игрални зали също има растеж, само че с по-бавен ритъм. Над 168 млн. лева са вложени единствено за ТВ реклами от хазартните оператори през 2023 година

Това е последният работен ден на Народното събрание преди почивката за Великден и предизборната почивка, която стартира незабавно по-късно. Така до изключителните парламентарни избори на 9 юни, които ще се проведат дружно с европейските, Народното събрание няма да работи.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР