В последните седмици с голямо внимание наблюдавам процесите в прокуратурата

...
В последните седмици с голямо внимание наблюдавам процесите в прокуратурата
Коментари Харесай

Надежда Йорданова: Премахване на фигурата на главния прокурор трябва да се обмисли много внимателно

В последните седмици с огромно внимание следя процесите в прокуратурата и Висшия правосъден съвет. Не може да не ме тревожи двойният стандарт, с който членовете работят в този момент и преди една година. По време на гледането на моето искане за предварително премахване на основния прокурор в 80% от времето гледахме иронични забележки, че надали не това искане е по медийни изявления и изяви. Сега гледаме едно просторно чуване от брифинги. Това сподели в предаването " Лице в лице " по БТВ зам.-председателят на ПГ на " - " и някогашен министър на правораздаването.

В момента се основава чувство, че членове на Висш съдебен съвет са стимулирани от политическата обстановка. Аз приканвам всяко такова изказване да бъде опровергано, тъй като в полза на всички е институциите да работят рационално и законосъобразно, съобщи тя.

Затова ще упорствам процедурата за предварително премахване на основния прокурор да не постави завършек на напъните за правосъдна промяна. Защото ни следва огромната задача – измененията в Конституцията. Вярвам, че в обществото се натрупа огромна непоносимост, всички осъзнаха какъв брой е нужна правосъдната промяна. Това е Рубиконът, който обществото би трябвало да преодолее, с цел да върви напред. Всяко изпитание у нас стига до рубежа на корупцията и до момента в който не преодолеем този проблем, ще се спъваме в пътя си. Този проблем би трябвало да се реши от съда и от прокуратурата, акцентира Йорданова.

Изключително значимо е идващият основен прокурор да бъде определен, откакто бъде променена Конституцията. Какъвто и да е идващият основен прокурор, в случай че бъде определен преди конституционните промени, изначално ще генерира съмнение, уточни депутатът от ПП-ДБ.

По думите ѝ премахването на фигурата на основния прокурор при промени в Конституцията би трябвало да се разиска доста деликатно. Не става въпрос да се заличи словосъчетанието " основен прокурор ", а да се реформира цялата конструкция на прокуратурата. Детайлите са доста значими, би трябвало да ги обсъдим доста деликатно, сподели някогашният правосъден министър.

В отговор на въпрос означи, че тематиката със снемането на депутатските имунитети не е травматична за ПП-ДБ. В този развой ние ще настояваме Народното събрание да вземе стимулирано решение, откакто разиска всички условия. Много е значимо да има един стандарт за всички, акцентира Йорданова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР