В последните промени в Кодекса на труда в България от

...
В последните промени в Кодекса на труда в България от
Коментари Харесай

Работодателят информира веднага, ако има промяна в трудовия ни договор

В последните промени в Кодекса на труда в България от 1 август 2022г., бяха направени редица редакции на някои от текстовете в закона.

Промените в закона имат за цел поощряване на сигурността и предвидимостта на трудовото правно отношение, като в същото време се резервира неговата еластичност и се подсигуряват трудовите и осигурителните права на работещите. Също по този начин измененията целят възстановяване на опциите за съвместяване на трудовите и фамилните отговорности.

За да се обезпечи подобаваща степен на бистрота във връзка с изискванията на труд се осъществиха и промени в нормативната уредба. Една от измененията е задължението на работодателя да осведоми служащия или служителя за смяна в някой от детайлите на наличието на трудовия контракт. Какви са измененията в закона в тази област, обяснение дава доктор Тодор Капитанов, специалист в областта на трудовото право.

В трудовия контракт се дефинират главните детайли на трудовото правно отношение, в това число работно време, място на работа, трудово заплащане и други Работодателят има обвързване да обезпечи на служащия или служителя инструкции за реда и метода на осъществяване на трудовите отговорности и практикуване на трудовите права, в това число запознаване с разпоредбите за вътрешния трудов ред. Съгласно закона, самостоятелния трудов контракт се подписва в писмена форма. Това значи, че работодателят е длъжен да оформи трудовия контракт с писмен акт.

 istock istock
От 1 август 2022г. информацията за смяна в някой от детайлите на наличието на трудовия контракт към този момент би трябвало да се дава на служащия или служителя най-късно до влизане в действие на изменението, а не както до момента - при първа опция или най-късно до един месец след влизането в действие на изменението. Целта е информацията от работодателя да стане известна на служащия или служителя навреме, с цел да се подсигурява подобаваща степен на бистрота във връзка с изискванията на труд и да се избегнат вероятните трудови разногласия.

Ако се трансформира да вземем за пример размерът на платения годишен отпуск от 20 на 22 работни дни, за тази смяна работодателят следва да осведоми служащия или служителя най-късно от момента, в който ще влезе в действие смяната. Обикновено увеличението на размера на платения годишен отпуск се прави с спомагателното съглашение, подписано сред страните по трудовия контракт.

От момента на подписване на съглашението работодателят е задължен да връчи образец от него на служащия или служителя и от този миг се смята, че той е осведомен според закона за настъпилата смяна в един от детайлите на трудовото му правно отношение. Това се приема, че е моментът, от който ще влезе в действие смяната в самостоятелния трудово контракт.

 istock istock
Ако обаче увеличението на размера на платения годишен отпуск (или друго) е вследствие на подписан групов трудов контракт (КТД) в предприятието, то служащият или служителят, който е член на синдикалната организация, сключила КТД, би трябвало да бъде осведомен от работодателя за съответната смяна, която ще се отрази към контрактуваното с самостоятелния му контракт, от момента, в който влезе в действие подписания КТД.

Справка:

член 62, алинея 1 от Кодекса на труда

член 66, алинея 5 от Кодекса на труда
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР