В последните няколко години средните цени на жилищата в България

...
В последните няколко години средните цени на жилищата в България
Коментари Харесай

Българите, дори икономистите, държат парите си в банки и имоти, вместо в облигации и акции

В последните няколко години междинните цени на жилищата в България нарастват, в някои градове и квартали - с малко под 10% за последните 12 месеца. За този интервал приблизително за еврозоната има спад на цените на жилищата. В Германия той е с към 10%, а в някои градове стига и до 20%. Това разяснява в предаването „ Здравей, България "  Лъчезар Богданов, основен икономист в Института за пазарна стопанска система.

Той предвижда, че цените на жилищата у нас ще продължат да се повишават още известно време, до момента в който банките не решат да отпускат заеми по-внимателно. Сделките обаче към този момент се случват с по-бавен ритъм, добави Богданов.

„ Пазарът на жилища е все по-тясно обвързван с достъпа до ипотечен заем ", сподели специалистът. По думите му общият ипотечен заем нараства с 21% за последните 12 месеца. Практически това значи, че банковата система е вкарала 3.4 милиарда спомагателен запас. „ Това е пресен подтик, който влиза на пазара. В България лихвите са към 2,5%, а в еврозоната - над 4% ", сподели още Богданов.

Той посочи, че би трябвало да има малко повече надзор. „ Банките към този момент не престават да имат свръхоптимизъм и са дейни в това да дават повече заеми ", посочи той.

По думите му пазарът се контролира самичък, само че има принадлежности за налагане на спомагателни минимални критерии, по които комерсиалната банка би трябвало да ревизира всеки кандидат-длъжник, преди разпределяне на заем.

„ Българите са тясно мислещи във връзка с капиталовите и спестовните си благоприятни условия. Те просто държат пари на депозит в банка. Това важи даже за тези, които сякаш имат финансова и икономическа просвета. Когато разширят кръгозора си, може би няма да са склонни да държат обилни средства на нулева рента, а ще си купят акции или корпоративни облигации ", сподели икономистът.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР