В последните няколко години Лудогорец и ЦСКА-София обявяват гръмки цели

...
В последните няколко години Лудогорец и ЦСКА-София обявяват гръмки цели
Коментари Харесай

Прищевките на "грандовете" ни нямат нищо общо с Европа

В последните няколко години " Лудогорец " и " ЦСКА-София " афишират гръмки цели преди началото на футболните сезони, измежду които непроменяемо участва влизане в групите на европейските клубни шампионати. И за 2021/22 тези упоритости бяха изпълнени частично.

" Лудогорец " не съумя да се пребори за Шампионската лига и по право (като изнемощял в плейофа) влезе в групите на Лига Европа. " ЦСКА-София " пък проби до третия по мощ шампионат - Лига на конференцията. И с това завърши положителната част за двата отбора. 

Но евроамбициите им (успешни или не) докараха до огромно безредие на програмата в Първа лига. При това Спортно-техническата комисия (СТК) и няколко тима се оказаха заложници на поставените (и по-късно полуизпълнени) огромни цели.

Каква е цялостната картина? От началото на сезона бяха отсрочени пет мача на евроучастниците ни. В началото това бе сторено за равнопоставеност. И четирите ни тима с право на присъединяване в Европа получиха пауза, с цел да починат от първите си дуели във втори квалификационен кръг и да съберат сили за реваншите. Така във II не се игра " Арда " - " ЦСКА-София ", а в III кръг бяха отсрочени " Локомотив " (Пд) - " Пирин " и дербито " ЦСКА-София " - " Лудогорец ".

По-нататък обаче столичният отбор и разградчани желаеха от БФС нов жест - заради плейофите си за влизане в групите. И по този начин се стига до нови две отлагания - на " Локомотив 1929 " (Сф) - " ЦСКА-София " и " Арда " - " Лудогорец ".

И по този начин - пет мача от първата половина на август не се състояха (б.а. - това е при започване на сезона, когато се чака футболистите да са свежи). От тях досега се е изиграл единствено един дуел ( " Локомотив " - " Пирин ", 2:1), на 19 октомври. Дълго време БФС търсеше подобаващи дати, на които да вмести останалите срещи. Докато на 8 ноември не реши, че " Арда " - " Лудогорец " и " Локомотив 1929 " (Сф) - " ЦСКА-София " ще се играят на 16 декември, " ЦСКА-София " - " Лудогорец " ще се организира на 19 декември, а " Арда " - " ЦСКА-София " на 22 декември.

Но и това не се хареса на така наречен " грандове ". " Червените " обявиха, че по този начин им се събират 10 мача за 28 дни (25 ноември - 22 декември), т.е. през около три дни. А  " Лудогорец " трябвало да играе 9 за 25 дни (25 ноември - 19 декември) - отново приблизително на три дни. Поставени под нов напън, от СТК запретнаха отново ръкави и два дни по-късно удовлетвориха настояванията - дуелите от IV кръг " Локомотив 1929 " (Сф) - " ЦСКА-София " и " Арда " - " Лудогорец " ще се играят най-вероятно през уикенда на 12-13 февруари 2022 година, т.е. седмица преди подновяването на шампионата.

Треньорът на " ЦСКА-София " Стойчо Младенов се стимулира по този начин за непрестанните претенции за смяна в програмата: " На тима му идват допълнително всичките тези мачове в Европа, в шампионата и в шампионата за Купата на България, тъй като доста от футболистите имат нарушена подготовка. Умората и натоварванията се натрупват и се трансформират в отрицателни резултати. Ако не бяхме отсрочили трите мача при започване на шампионата, нещата щяха да бъдат още по-лоши. Рискувахме извънредно доста здравето на футболистите. "

Какво вършат в това време тимовете от групите на нашите представители при сходно скупчване на мачове. Лидерът в групата на " Лудогорец " в Лига Европа - " Цървена звезда ", досега има единствено един отсрочен дуел в сръбското състезание, в края на септември, и то поради случаи на COVID-19 в състава. Същевременно " Мидтиланд " и " Брага ", не са отлагали нищо. 

В гр. С на Лига на конференцията нито " Рома ", нито " Будьо/Глимт ", нито " Зоря " са отлагали срещи. Единствено мачове на украинския отбор са изтегляни ден по-рано или ден по-късно, надлежно да има повече време за подготовка или отмора за мачовете в Европа. Но това го има на всички места.

Накратко - сходен комфорт с отлагания за повече отмора има единствено за българските тимове в тези две групи. Резултатът от това е драматичен - " ЦСКА-София " е на последно място с 1 т. от 4 мача в своята група и без шансове да продължи напред. " Лудогорец " също е финален с 1 т. от 4 мача и може единствено да се надява на някаква щастлива развръзка, с цел да приключи трети и да продължи в елиминациите на Лига на конференцията. Но за задачата би трябвало да победи " Цървена звезда " като посетител и " Мидтиланд " като хазаин, като се надява и на неточност на датчаните. Накратко - възможностите са към този момент теоретични.

Излиза, че всички молби и тъжби за отлагания (удовлетворявани без проблем от БФС) са довели до едно нищо. Желаният резултат не е реализиран, а от капризите на водещите ни тимове пострада подготовката на техните противници във въпросните срещи, бяха основани и много главоблъсканици на СТК.

Същевременно цикълът от два мача седмично е изцяло естествен за Европа. Само дето в България се приема с вопли от същите тези, които другояче претендират да бъдат на равна нога със западните тимове и след това се чудят за какво все ги бият по европейските терени.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР