В последните години банките периодично вдигат таксите на услугите си,

...
В последните години банките периодично вдигат таксите на услугите си,
Коментари Харесай

Ето колко точно взима всяка една от банките при теглене от банкомат

В последните години банките от време на време подвигат таксите на услугите си, без значение от солидните облаги, които осъществят. В края на миналата 2023 година доста финансови институции направиха поредни корекции в цените си, които засегнаха и използването на дебитни карти при изтегляне на пари от банкомат. Това се случва на фона на дебатите и опитите на държавното управление и на някои политически сили да договорят с банковата асоциация понижение на таксите при изтегляне на заплати и пенсии с банкова карта. Миналата година парламентът гласоподава законово обвързване всички работодатели с над 100 души личен състав наложително да превеждат заплатите по банков път като в подмяна финансовият министър Асен Василев даде обещание да контракти унищожаване на таксите. Все още това не се е случило като в това време банките продължиха да оскъпяват използването на банкомати.

Все още обаче има банки, които не начисляват такса при изтегляне на пари от личен банкомат, въпреки и при избрани условия. Това демонстрира обзор на финансовата платформа " Моите пари " кои са банките с най-ниски такси.

От класацията става видно, че Ти Би Ай предлага по две безвъзмездни тегления месечно от нейни банкомати за притежателите на нейните карти Visa Neon. Всяко последващо изтегляне обаче се таксува с 1 лев. Прокредит банк не начислява такса при изтегляне на суми в брой от банкомат на банката с дебитна карта Прокредит Генерация Z, само че единствено за суми до 2000 лева

От огромните банки най-изгодни оферти предлага ОББ - 0.30 лева. при всяко изтегляне с нейна карта от нейни банкомати, без значение на сумата. Още пет по-малки банки оферират същите условия.

Повечето финансови институции обвързват таксата за изтегляне от банкомати с размера на сумата. Така при огромни суми банката прибира и повече пари от клиента.

Най-скъпа е тази услуга на Уникредит Булбанк - 0.16% от изтеглената сума, само че не по-малко от 30 ст.

Таксите за изтегляне на суми в брой от непознат банкомат постоянно са били и остават по-високи. Те стартират от 1 лева и доближават 0.20%, мин. 1.50 лева за всяка интервенция.

Законопроект на правителството за промени в Закона за платежните услуги и платежните системи, с които банките да се задължат да понижат таксите при изтегляне на заплати, пенсии, обществени помощи и стипендии, отлежава към този момент четвърти месец в Народното събрание.

В него се предвижда да не се начислява такса за месечно обслужване на платежна сметка за съществени интервенции, както и три тегления на пари в брой от банкомат на обслуждащата банка месечно да са безвъзмездни, напомня Сега. Без такса се предвижда да бъдат и до три кредитни превода, в това число посредством системите за онлайн банкиране на обслужващата банка. Освен това се разрешава потребителят да има още една платежна сметка, друга от сметката за съществени интервенции.

Депутатите обаче не бързат да одобряват тези законови ремонти - законопроектът е импортиран в Народно събрание през ноември и към момента не е минал даже на първо четене в отрасловата бюджетна комисия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР