В последните дни на Народното събрание депутатите увеличиха минималната работна

...
В последните дни на Народното събрание депутатите увеличиха минималната работна
Коментари Харесай

Минималната работна заплата става 50% от средната

В последните дни на Народното събрание депутатите усилиха минималната работна заплата. Така от следващата година тя ще бъде 50% от междинната брутна работна заплата за страната. Предложението най-ниското възнаграждение да стане 850 лева е на Българска социалистическа партия и е заложено посредством промени в Кодекса на труда.

Думата „ брутна “ пред минимална работна заплата разпали разногласия, че по този начин хората на минимална заплата ще получават по-малко. В последна сметка думата беше отстранена.

След отмора от над един час членовете на работната група направиха промени в закона, съгласно които минималната работна заплата ще се пресмята за интервал от 12 месеца, които включват последните две тримесечия на миналата и първите две тримесечия на настоящата година, като тя би трябвало да е в размер не по-малко от 50 % от междинната брутна работна заплата за предходните 12 месеца.

Депутатите би трябвало да решат от по кое време механизмът ще влезе в действие – от 1 януари 2024 година, както оферират ГЕРБ, или от 1 юли тази година, за което упорстват от Българска социалистическа партия.

„ Предлагаме минималната работна заплата да се дефинира до 1 септември в размер до 50 на 100 от междинната заплата на миналата година. Да влезе в действие от 1 януари 2024 година Колкото и да имаме огромно предпочитание да повишим минималната работна заплата, би трябвало да си дадем ясната сметка, че това визира доста институции, идват избори, само че няма потребност от популизъм “, съобщи Деница Сачева от ГЕРБ- Съюз на демократичните сили.

Искрен Арабаджиев разгласи, че не е добра процедура през средата на годината да се усилва заплатата, тъй като компаниите към този момент са си създали плановете.

„ Правим приложение да е 1 юли 2023 година Не одобряваме, че по средата на годината не може да се трансформира. Инфлацията не схваща този период. Сега тези половин милион души имат потребност “, съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

От Демократична България оповестиха, че ще поддържат предлагането на ГЕРБ. Движение за права и свободи също заявиха, че ще поддържат предлагането за автоматизиран механизъм за установяване на МРЗ от 1 януари 2024 година

„ Когато сътворяваме механизъм за установяване на заплатата, би трябвало да имаме и спирачка – минималната да не пада по отношение на миналата година “, съобщи Георги Георгиев  от „ Възраждане “.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР