В понеделник започва нов кръг от дипломатически усилия за деескалация

...
В понеделник започва нов кръг от дипломатически усилия за деескалация
Коментари Харесай

Нов кръг от дипломатически преговори. Макрон заминава за Москва, а Шолц за Вашингтон

В понеделник стартира нов кръг от дипломатически старания за деескалация на напрежението по рецесията с Украйна. Във връзка със скупчването на съветска войска по границите на Украйна френският президент Еманюел Макрон отпътува за Москва, където ще разговоря с съветски си сътрудник Владимир Путин. Германският канцлер Олаф Шолц пък пътува за Съединени американски щати. Там той ще се срещне с американския президент Джо Байдън.

Преди пътуването си Макрон организира следващ телефонен диалог с американския си сътрудник Джо Байдън. Целта е "координация " на напъните преди визитата в Москва, заяви Ройтерс.

От Белия дом оповестяват, че Макрон и Байдън са разискали продължаващите старания на дипломатическата сцена, както и тези за въздържане в отговор на продължаващото скупчване на съветски военни по границата с Украйна.

Двамата са удостоверили поддръжката си за суверенитета и териториалната целокупност на украинската страна и са се споразумели да поддържат връзка и да продължат консултациите със своите съдружници и сътрудници.

На този декор ден преди визитата си във Вашингтон немският канцлер Олаф Шолц сподели, че страната му е е подготвена да изпрати спомагателни войски в Балтийските страни, заяви Агенция Франс Прес. Германия е отпред на интервенция на НАТО в Литва има към 500 бойци. На въпрос дали по време на срещата на военните министри от НАТО в средата на февруари ще бъде контрактувано укрепване на натовските сили, Шолц отговори, че “сме подготвени да вземем решение ”.

В момента покрай украинската граница. Западните страни считат, че това е подготовка за нахлуване, до момента в който съветският президент Владимир Путин отхвърля да има такива проекти. В същото време Кремъл упорства европейските страни и Съединени американски щати да дадат гаранции за сигурността в района, в това число и обещанието, че Киев в никакъв случай няма да бъде признат в НАТО.

Заради увеличаващото се напрежение през последните няколко месеца тече интензивна дипломация, като водачите на Съединени американски щати, Турция, Франция, Англия и други страни организират чести срещи и диалози с водачите на Украйна и Русия.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР