В понеделник се събра инициативен комитет, който започва учредяването на

...
В понеделник се събра инициативен комитет, който започва учредяването на
Коментари Харесай

Манолова започна създаването на партията си Изправи се България

В понеделник се събра предприемчив комитет, който стартира учредяването на новата партия на някогашния народен представител Мая Манолова.

Преди няколко дни тя разгласи публично, че има, която да е част от подготвяната от месеци надпартийна лява платформа. Без изненада, името на новата партия се споделя " Изправи се България ", по прилика с досегашното придвижване " Изправи се, БГ ", чийто водач е Манолова.

" Дойде и този миг след 2 години и половина работа на гражданската платформа " Изправи се. БГ " в отбрана на елементарните хора, в поддръжка на уязвимите, за отстояване на разнообразни обществени и зелени дела, след 100 дни митинги по площадите на България, след борба против модела в София - борба, която спечелихме, само че която ни беше открадната, след присъединяване в два Народното събрание - пристигна време " Изправи се БГ " да се трансформира в политическа партия ", сподели Манолова по време на събирането на инициативния комитет.

Бъдещата партия ще се нарежда в левия политически набор и ще работи за " по-справедлива и обществена страна ".

Манолова сподели, че една от аргументите да направи партия е тази, че в противоположен случай още веднъж ще зависи от други обединения, чиито регистрации да употребява придвижването. Макар да не го е сподели непосредствено, наподобява тя чака нови предварителни избори в околните месеци. Манолова разкритикува и настоящето ръководство като съобщи, че " отчаянието на хората стартира да разчита смяната като замяна ".

В понеделник инициативният комитет на бъдещата партия одобри учредителна декларация, която по закон би трябвало да се разгласява в най-малко един народен ежедневник. Самият комитет се състои от над 120 души при условие по закон за минимум 50 души с изборни права.

Според декларацията, която стартира в думите " време е за нов вид страна ", главната цел на " Изправи се България " е българите да " живеят в обективна, обществена страна, без беднотия, неравенства, с господство на правото и неотстъпчивост към корупцията ".

След приемането на учредителната декларация, следва да се организира и учредително заседание на 1 май, на което би трябвало да се съберат най-малко 500 души, които да одобряват правилник и да изберат управление. Очаква се ръководител да е Манолова. Когато всичко това бъде изпълнено, партията би трябвало да внесе документите си за регистрация в Софийски градски съд, които да реши дали да ги утвърди или не.

Вероятно един от зам.-председател на бъдещата партия ще бъде Никола Вапцаров, който е беше, издигнал Манолова за кмет на София. Той беше и представител на придвижването на Манолова при избирането му за втори мандат президент.

Бъдещата групировка на Манолова няма да има общо с тази на някогашния министър на защитата Стефан Янев. Преди към 2 седмици Манолова да беше споделила, че ще си " сътрудничи " с Янев. След това обаче той и дясната му ръка Ралица Симеонова отхвърлиха да има каквото и да е партньорство с Манолова. Няколко дни по-късно и самата Манолова съобщи, че " под съдействие никой от нас не е разбирал присъединяване в общ политически план ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР