В понеделник Sberbank, най-голямата руска банка, обяви разработването на Gigachat

...
В понеделник Sberbank, най-голямата руска банка, обяви разработването на Gigachat
Коментари Харесай

Най-голямата руска банка ще използва изкуствен интелект

В понеделник Sberbank, най-голямата съветска банка, разгласи създаването на Gigachat - чатбот технология, която се конкурира с ChatGPT - известен чатбот с изкуствен интелект (ИИ).

Съобщава се, че Gigachat превъзхожда ChatGPT и други чатботове с помощта на по-доброто си схващане на съветския език и способността да генерира изображения – функционалност, която понастоящем липсва в ChatGPT.

Първоначално чатботът ще бъде наличен единствено за определена група лица, който ще го тестват, като те могат да се записват посредством затворен канал в Telegram.

Според основния изпълнителен шеф на Sberbank, Херман Греф, Gigachat е и може да се употребява от всеки, в това число студенти и откриватели, за научни цели.

Тъй като потреблението на ChatGPT закупи всеобщо самопризнание, ходът на Sberbank да се конкурира със стремглавия напредък на програмата е разумна стъпка. Банката се отличава със забележителните си вложения в софтуерния бранш през последните години, а GigaChat е най-новото допълнение към нейното софтуерно портфолио.


 


Стартирането на GigaChat отразява и напъните на Sberbank да понижи зависимостта си от вноса на фона на западните наказания, наложени на страната. Банката се стреми да създаде опция в границите на Русия, което става все по-важно, защото технологиите стават все по-важни за активността на финансовите институции.

Нейните упоритости обаче бяха помрачени от нахлуването в Украйна и последвалите наказания от страна на Запада, което докара до 80% спад на чистата облага през 2022 година, откакто беше изключена от системата за финансови преводи SWIFT и се отдръпна от европейския пазар.

Навлизането на Sberbank в пространството на генеративния ИИ следва образеца на други софтуерни колоси, като Илон Мъск и Гугъл, които към този момент са пуснали свои ChatGPT системи. Въпреки това въвеждането на GigaChat на пазара бележи забележителна стъпка за внедряването на технологията на изкуствения разсъдък в банковия бранш.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР