В понеделник италианските акции и държавни облигации бележат добро възходящо

...
В понеделник италианските акции и държавни облигации бележат добро възходящо
Коментари Харесай

Ръст на италианските акции и облигации след потвърждаване на ангажимента на новото правителство към еврото



В понеделник италианските акции и държавни облигации бележат положително възходящо придвижване, откакто икономическият министър Джовани Триа съобщи, че новото държавно управление на Апенините остава ангажирано към еврото и еврозоната.

" Позицията на държавното управление е ясна и единомислеща. Няма никаква полемика по отношение на напускането на еврото и еврозоната. Правителството е решено да предотврати каквито и да било изключителни пазарни условия, които биха довели до овакантяване на еврото ", уточни Джовани Триа в неделно изявление за уеб страницата на италианския всекидневник Corriere della Sera.

Министър на стопанската система също по този начин удостовери задачата на държавното управление да понижи италианския дълг през тази и през идната година.

Това негово изявление като че ли разсея страховете, че новото италианско съдружно държавно управление сред популисткото придвижване " Пет звезди " и крайно-дясната партия " Лига " ще организира евроскептична политика, която даже може да включва отвод от единната европейска валута.

Ангажимента на Джовани Триа за оставане на страната в еврозоната докара до стабилен растеж на фондовата борса в Милано и най-много на банковите акции, като и до възобновяване на инвеститорския интерес към италианските облигации, което докара до повишаването им и до спад на тяхната рентабилност.

Италианският фондов показател FTSE MIB набъбна с над 2% при започване на днешната търговия, заличавайки петъчен спад от 1,9 на 100. Акциите на най-големите банки в страната - UniCredit, Banco BPM и Intesa Sanpaolo нарастват с сред 4,16% и 4,7% посредством и на внезапното намаляване на доходността на държавните облигации на третата по мощ стопанска система в еврозоната, защото локалните банки са и най-големите притежатели на италиански дълг.

Плановете на новото държавно управление да понижи равнищата на дълга и да остане правилно на еврото водят до мощен растеж на цените на италиански облигации и респективно до спад на тяхната рентабилност. Доходността на двегодишните облигации се срина с 50 базисни пункта (с цели 0,5%) към 1,16% преди да стабилизира към 1,3%, до момента в който доходността на 10-годишните бумаги - с 26 пункта към 2,84%. Има стесняване и на лихвения спред сред 10-годишните бумаги на Италия и Германия към 240 базисни пункта от 268 пункта в края на петъчната търговия.

Позитивната конфигурация във връзка с италианските финансови пазари способства за известно възходящо придвижване и на останалите европейски фондови тържища. Общият европейски показател Stoxx Euro 600 се увеличи с 0,42%, заличавайки петъчен спад от 0,2% и огромен част от седмичното намаляване от 0,5 на 100. Германският показател DAX 30 нараства с 0,55%, френският CAC 40 - с 0,15%, а английският FTSE100 - с 0,7%.

Инвеститорите обаче остават обезпокоени от отминалата среща на Г-7 и последвалото отдръпване на Доналд Тръмп от взаимното официално съобщение на водачите на индустриално развитите страни, като в това време те насочват вниманието си към идната невиждана среща на президента на Съединени американски щати със севернокорейския водачи Ким Чен-ун.

Извън геополитиката, участниците на международните финансови пазари са в с напрежение очакване и на тазседмичните съвещания на Федералния запас и на Европейската централна банка. От една страна, всички анализатори, икономисти и търговци са уверени, че Фед ще увеличи за повторно от началото на годината главната федерална фондова рента и може да алармира за още едно, или даже две покачвания до края на 2018 година. От друга страна, мненията на редица членове на ЕЦБ по-рано този месец и по-специално на основния икономист на банката Петер Прает, ускориха упованията, че през актуалната седмица централната банка може да разгласи проект за отвод до края на годината от огромната ѝ стратегия за покупки на еврооблигации, известна като количествени удобства.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР