В понеделник (13 декември 2021 година) станахме свидетели на един

...
В понеделник (13 декември 2021 година) станахме свидетели на един
Коментари Харесай

"Слава на ВАР"... НО "орлите" да не "изкълваха" и неговите, и съдийските очи?!

В понеделник (13 декември 2021 година) станахме очевидци на един от най-зрелищните, прочувствени и изненадващи мачове в за последните години. Той предложи цели 8 попадения и фрапантен излаз - предпоследният в класирането, който е и дилетант в елита през този сезон, съкруши водача, първенеца, хегемона в последните 10 години у нас. И то го стори, вкарвайки 5 гола във вратата му и демонстрирайки първокласен футбол.
Слава на ВАР! За благополучие на всеки почитател на този спорт у нас, както е на всички срещи от Първа лига през акцията, и на конфликта в Разград сред и Пирин (Благоевград) имаше ВАР. Колко доста слушахме за него от ръководители на българския футбол, най-много от Петър Петров - отговорникът за системата в България.
Той даде обещание, че към този момент няма да ставаме очевидци на скандални неверни решения, че феърплеят у родния футбол ще спечелва, че по този начин се доближаваме още повече до Европа и качеството там, само че и най-важното - всичко за всички ще бъде еднообразно.
Слава на ВАР! Пирин стори нещо историческо посредством системата, повеждайки с 4:0 на Лудогорец в Разград - нещо невиждано, откогато " орлите " се трансфораха в колоса на родния футбол. Не, че той подари гола на " орлетата ", просто сподели за какво е толкоз възхваляван. Около 20-ина минута преди края на срещата Мохамед Брахими вкара за 4:0.

За учудване на всички на стадиона и по екраните, голът бе анулиран, защото страничният арбитър подвигна своя байрак, с цел да алармира засада. Ситуацията бе обсъждана дълго време, ВАР бе усложнен, хората останаха с усещането, че очевидно е било " фино " състояние. Показаха повторенията... Господи, по какъв начин е допустимо професионален арбитър да отсъди такава засада в европейска страна, в която се играе футбол (вижте я на първото видео, по-долу в материала)?
Страничният рефер бе на точна, чудесна, съвършена позиция. Но какво направи?! Става въпрос за покриване на засадата с 1-2 метра. След доста тежко и дълго преразглеждане, очевидци на обстановката от преминаващ по същото време аероплан над стадиона алармираха, че засада в действителност е имало. Слава на ВАР!
Шампионът обаче си е първенец, не е инцидентно подобен в 10 следващи години! Не бива да бъде отписван и при 0:4 с оставащи по-малко от 20 минути до края. Голове в 78`, 89` и 90+1`, а обратът на века в България изглеждаше към този момент вероятен, преди гостите да прекършат очакванията с още един, пети гол във вратата на Лудогорец.

Какво да кажем обаче за втория гол на " орлите "? Появил се авариен футболист на отбора направи лъжливо придвижване в противниковото наказателно поле, а по-късно се строполи на терена, претендирайки, че има нарушаване. Главният арбитър отсъди такова, макар че не бе на толкоз добра позиция и имаше няколко играчи, които евентуално да нарушат видимостта за него. Слава на ВАР?
Този път обаче нямаше интервенция на ВАР, която да поправи решение на реферите, които са на терена. Всичко е било правилно. Не е имало груба съдийска неточност, не е имало симулация, с цел да се случи това. Явно за футболните хора в България е било мъчно да се реши, щом и коментаторът на срещата не съумя да изясни на феновете " по-скоро имаше " или " по-скоро нямаше " дузпа, откакто преди този момент разгласи " минута безмълвие ", гледайки повторения. Добре, че имаме квалифицирани арбитри обаче! Във вана, след деликатно ревизиране, бяха уверени, че няма неточност от основния арбитър, защото даже не му алармираха да прегледа самичък обстановката още веднъж (можете да я видите във второто видео, по-долу в материала).
И след този мач критиците, само че и последователите на ВАР получиха по един стабилен аргумент. Системата може да бъде доста потребна - да поправя както едвам доловими с човешко око обстановки, по този начин и неточности, за които мъчно бихме повярвали, че е допустимо да се вършат - популярност на ВАР! Но и системата тотално не позволява казуса със субективността. А от време на време даже скапва още повече реномето на съдиите, защото не можем да ги оправдаем, че в динамичната обстановка са взели такова решение, откакто има човек, който гледа десетки повторения, с цел да реши. А това може да ускори и теориите на конспирацията. Слава на ВАР?
Едно малко известие, само че и въпрос към ръководителите на българския футбол: " Слава на ВАР... НО " орлите " да не " изкълваха " и неговите, и съдийските очи? ".
Източник: sportlive.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР