В Полша започна процедурата по формиране на новото правителство, първи

...
В Полша започна процедурата по формиране на новото правителство, първи
Коментари Харесай

Матеуш Моравецки получи мандат за правителство на Полша

В Полша стартира процедурата по образуване на новото държавно управление, п ърви мандат получи досегашният министър председател от " Право и правдивост " Матеуш Моравецки. Партията е с най-вече депутати в Сейма - 194, само че нито една политическа мощ не желае да се коалира с нея. По всяка възможност идващият министър-председател на Полша ще бъде водачът на опозиционната " Гражданска коалиция " Доналд Туск. 

Полският президент Анджей Дуда разпореди на досегашния министър председател Матеуш Моравецки от партията " Право и правдивост " мандат да сформира държавно управление.

След спокоен разбор и съвещания взех решение да натоваря премиера Матеуш Моравецки с задачата да сформира държавно управление. По този метод взех решение да продължа положителната парламентарна традиция, съгласно която победилата партия е първата, на която се дава опция да образува държавно управление.
Анджей Дуда – президент на Полша 

" ПиС " получи най-вече гласове на парламентарните избори на 15 октомври, само че не и безусловно болшинство . Наблюдатели считат, че тя няма да може да сформира коалиция заради неналичието на евентуални сътрудници.

Съюзът от три проевропейски опозиционни партии, ръководен от някогашния ръководител на Европейския съвет Доналд Туск, обаче ще има болшинство в Сейма. Трите обединения към този момент работят по съдружно съглашение. Решението на президента, който е съдружник на " ПиС ", може да донесе още седмици на политическа неустойчивост.

Преди това Дуда беше определил учредителното съвещание на новия парламент да се състои на 13 ноември.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР