В Полша по това време на годината обикновено не са

...
В Полша по това време на годината обикновено не са
Коментари Харесай

Невероятният късмет на Европа в енергийната криза

В Полша по това време на годината нормално не са привикнали с температури, доближаващи 20 градуса по Целзий. Билбао нормално е заскрежен, а не тропически град през януари. Но тази зима е странна. В Европа се надминават температурни върхове, а цените на силата понижават, като тези на природния газ в главния хъб н континента спаднаха до равнищата отпреди войната в Украйна.

а

Топлата есен отсрочи отоплителния сезон и разреши на газовите складове да бъдат напълнени до краен лимит. Сегашното удобно време пък разреши те да бъдат запълнени наново, което е извънредно за средата на зимата. Европа е изразходвала на половина от количествата складиран газ по отношение на същия интервал през миналите две зими. А съгласно прогнозите се чака мек завършек на сезона.

Хубавото време не е единствената причина за положително въодушевление. Газовите доставки нарастват с стартирането на нови терминали за полутечен природен газ. Повечето дъждове през есента и ветровитата зима спомогнаха за положителните резултати от хидро и ветрогенераторите. Френските нуклеарни реактори, които бяха спрени поради действия по поддръжката, постепенно се връщат към употреба. " Стрес факторите, които провокираха енергийна рецесия през 2022 година, бяха облекчени в едно и също време ", отбелязва Лион Хирт от Hertie School в Белин. Цените на силата в Европа се върнаха до нивата отпреди лятото.
Реклама
Това обезпечава стопански тласък за континента. Индикаторите за бизнес настроенията се повишават към този момент два поредни месеци. Въпреки отрицателните прогнози немската индустриална продуктивност продължава да поддържа равнище. Безработицата остава рекордно ниска в Европа, а компаниите възнамеряват да наемат повече чиновници, вместо да вършат съкращения. Експертите покачват своите прогнози за растежа. От Goldman Sachs към този момент не считат, че еврозоната ще изпадне в криза през 2023 година Както в Средновековието смяната във времето трансформира европейските стопански вероятности.
Както в Средновековието смяната във времето трансформира европейските стопански вероятности.
И въпреки всичко е прекомерно рано да се афишира края на енергийната рецесия. За начало цените остават много над нормалното. Като цяло цените на силата са жестоко двойно на равнищата в средата на 2021 година Допълнително намаляване не е доста евентуално. Търсенето на газ от промишлеността евентуално ще се усили, а газовите електроцентрали може да стартират да изместват захранваните на въглища.

И даже с претъпкани газови складове Европа към момента е надалеч от количеството, което се счита, че ще й е належащо за тежка зима следващата година. Търсенето на газ от Азия се усилва, а с връщането на китайската стопанска система към обикновено действие потреблението му ще се повишава още. Както показва консултантската компания Timera Energy, газовият пазар към момента оперира на ръба на потенциала си за доставки, което значи, че внезапните промени в цените остават вероятни.
Реклама
Европа ще направи добре да " осребри " шанса си. Лидерите в Европейски Съюз може да употребяват опцията да премислят стратегиите за помощ, които вкараха през лятото, доста от които са скъпи, неефективни и нецелеви. Ще бъде добре те да се концентрират върху уязвимите групи и да се обвържат със " зелени " вложения. Защото на първо място точно топлото време докара до сегашните проблеми в Европа. Борбата против климатичните промени ще става все по-ясно изразена с отслабването на енергийната рецесия.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Свързани публикации Цената на газа падна под 100 евро/мВтч при фючърсите за януари 21 декември 2022, 11:42 Енергийната рецесия докара до рекордно ползване на въглища 19 декември 2022, 09:07 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР