В Полша отново имаше протести в защита на свободата и

...
В Полша отново имаше протести в защита на свободата и
Коментари Харесай

Протести в Полша в подкрепа на свободата на съда

В Полша още веднъж имаше митинги в отбрана на свободата и независимостта на съда. Поводът е премахване на арбитър, който си е разрешил да оспори правосъдните промени на ръководещите националисти от " Право и правдивост ". Откакто пристигна на власт през 2015 година партията влезе в спор с Европейския съюз, поради рецензиите на Брюксел, че тези промени подкопават независимостта на правосъдната система.

" Свободни съдилища ", скандираха жители пред Министерството на правораздаването във Варшава. пред тях приказва арбитър Павел Юшчишин, отхвърлен, задето е оспорил предопределение, направено от новия Национален правосъден съвет, в който няма нито един член, определен от съдии.
Павел Юшчишин, арбитър: Ние, съдиите, не трябва да се боим и да се поддаваме на напън, тъй като без свободни съдилища, няма свободни жители. Вярвам, че истината и честността най-после ще спечелват.
Полските съдии оповестиха претенции, измежду които възобновяване на Павел Юшчишин на служба и назначение на нов неполитизиран висш орган на правосъдната власт. Подкрепи ги aвтopитeтнaтa opгaнизaция Eвpoпeйcĸи мaгиcтpaти зa дeмoĸpaция и cвoбoди (МЕДЕЛ). В знак на взаимност със съдиите стачкуваха жители в над 100 града в Полша.

След като Еврокомисията стартира наказателни процедури против Полша, Съдът на Европейски Съюз разгласи няколко промени за нарушаващи правото на Общността. Сред тях беше преждевременното пенсиониране на съдии. Управляващите обаче не престават промените в правосъдната система.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР