В политическия живот се редят разочарование след разочарование, отбеляза владиката

...
В политическия живот се редят разочарование след разочарование, отбеляза владиката
Коментари Харесай

Дядо Николай: Кризите са една след друга, никой вече не е сигурен за утрешния ден

В политическия живот се редят отчаяние след отчаяние, означи владиката
Бог да пази България от всевъзможни беди - наводнения, пожари и земетръси, помоли се той
" Бог да пази България! Обикновено с този възклик приключвам някои от проповедите си. Този път обаче стартирам с него. Все по-често ми се случва при мен да идват елементарни и по-влиятелни хора, които ми споделят: " Владико, нека Бог да пази България, тъй като не знаем към този момент на какво друго да се уповаваме ".

Така стартира проповедта си по случай Деня на Съединението и празника на Пловдив митрополит Николай. Храмът " Света Богородица " се извърши с сегашни и някогашни управници, измежду които министърът на културата Кръстю Кръстев, регионалният шеф Илия Зюмбилев, кметът Здравко Димитров, депутатите Радомир Чолаков, Росен Костурков и някогашните градоначалници Иван Тотев и Славчо Атанасов.

" Приближете се по-близо ", помоли митрополитът и подхвана проповедта си. 

По думите му актуалната действителност е такава, че е в положение да хвърли мнозина в отчаяние. " Кризите следват една след друга. Никой към този момент не се усеща сигурен за утрешния ден без значение от своето материално положение. В обществено-политическия живот се редят отчаяние след отчаяние. Няма го месията всемирски управник, който по чудодеен метод внезапно да реши всичките ни проблеми.

Народът е разлъчен и скаран, а тези, които претендират за ролята на избавител, в действителност се оказва, че подтикват това разделяне, с цел да могат да оглавят някоя от враждуващите фракции ",  означи владиката.

Според него всичко това води до намаляване на волята, незаинтересованост и до загуба на инстинкта за самозапазване. Той означи, че същинският избавител е пристигнал един път и до неговото второ пришествие различен няма да пристигна. " Той е Истината, Пътят и Животът. На него можем да имаме вяра абсолютно ", натърти митрополитът. И предложи да творим положително всеки ден.

" Днес във всички тържествени речи ще бъде припомняно и с право, че делото на Съединението е напълно българско. Реализирано срещу волята на могъщи велики сили. Че в това дело българският народ е посочил, че може да бъде стопанин на ориста си. И да реализира националните си цели самичък ", сподели дядо Николай. И се спря в детайли на ролята на Гаврил Кръстевич.

Накрая митрополитът прикани никой да изпада в отчаяние, а да работи на мястото, на което Бог го е сложил.

" Бог да пази България от всевъзможни беди и злощастия, от наводнения, пожари, земетръси, смъртоносни заболявания, нашествия на другородци, междуособици, неочаквана гибел, вражеско нахлуване и всяко зло. Бог да даде мир и благополучие на благочестивия наш народ ", приключи той.

Радко Паунов
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР