В Плимут бургазлията Михаил Копанов ще се включи в една

...
В Плимут бургазлията Михаил Копанов ще се включи в една
Коментари Харесай

Наш именит ветроходец пред bTV: За участието си в най-старата и трудна трансатлантическа регата


В Плимут бургазлията Михаил Копанов ще се включи в една от най-тежките регати в света - ОСТАР. Едва 30% от участниците съумяват да преминат по тъй наречените Път на Титаник. На отличния ни ветроходец предстоят към 22 дни, с цел да пресече Атлантическия океан.

На пристанището в Плимут в 50-те години на предишния век е стартирала за първи път в света презокеанската регата за самотници. Това е едно извънредно тестване, защото ветроходецът плава самичък и би трябвало да преодолее тежки трудности, които, несъмнено, природата основава.

Снимка: Ладислав Цветков


Да поемеш самичък на своята яхта с цел да се изправиш пред серия циклони, талази и поток от айсберги са единствено част от трудностите, пред които ще се изправи нашият прославен ветроходец.

„ Трудно е тъй като, колкото и да не ни се желае, климатът се трансформира. И в случай че преди тези циклони са била от канадския бряг към Англия с по-малка активност и са били по-малко на брой и са покривали по-голяма повърхност, в този момент е противоположното. Вървят доста депресии с по-голяма скорост, с огромна активност и просто времето е непредвидимо “, споделя Михаил Копанов ветроходец.

Някои от най-големите компликации са насрещния вятър, течение, мъгли и ниски температури.

Снимка: Ладислав Цветков


„ Препятствията включват и риболовни флотилии при Канадския бряг и в действителност има още една компликация и това са айсбергите, които носи Лабрадорското течение от Гренландския бряг, тъкмо по това време на годината. Да се надяваме, че ще имаме шанс и това няма да ни се случи “, споделя ветроходецът.

„ Да си отшелник значи ден след ден в продължение на доста време да управляваш яхтата самичък. Казват, че естественото е да имаш 5 часа сън, като тези 5 часа ги открадваш на части с един часовник, който звъни през 20 минути. Когато се събудиш, проверяваш всичко, в случай че би трябвало променяш курса. Ако е допустимо заспиваш отново до идващото ставане “, споделя още Копанов.

Снимка: Ладислав Цветков


Михаил Копанов е отдал целия си живот на ветроходството у нас, а списакът на извоюваните регати е незабравим. Стотици са ветроходците, които той е обучил. Българските участия досега са единствено 4. Първото е през 1976 година на кап. Георги Георгиев с яхта „ Кор Кароли “, а последното през 1992 година на Петя Христова известна измежду уредниците на ОСТАР, като мис „ Няма проблеми “ с яхта „ Норд “.

„ Когато бяхме деца, която тогава беше единствена за самотни участници, бяха нашите герои и по този начин след толкоз години ще е отлично да се докоснем до техния свят. Ако би трябвало да кажем, че някой потегля на такова корабоплаване без страхове, ще излъжем. Но човек с цел да бъде пълностоен, би трябвало да се обърне против тях “, сподели още Михаил Копанов.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР