В писмо до премиера Бойко Борисов обединение “Бъдеще за туризма“

...
В писмо до премиера Бойко Борисов обединение “Бъдеще за туризма“
Коментари Харесай

Туроператори и работещи в туристическия бранш поискаха оставката на министър Николина Ангелкова

 В писмо до премиера Бойко Борисов обединяване “Бъдеще за туризма “ изиска оставката на министъра на туризма Николина Ангелкова, научи Varna24.bg .

Ето и обръщението до министър-председателя:

" С актуалното писмо Обединение “Бъдеще за туризма “, подкрепено от над 700 юридически лица и асоциации, Ви осведомяваме за неналичието на еластичност, подпомагане, разговор и професионализъм в ръководството на икономическия бранш “Туризъм " в Република България.

В обстановка на международна пандемия, нашият отрасъл е оставен в режим на оцеляване. Туристическата общественост в България освен че не получава навременна поддръжка от отрасловия си министър, само че е и принудена да спре работа със заповед от 17.03.2020 година В страната туроператори и турагенти не продават туристически пакети, хотелите затвориха порти, не работят заведения за хранене и СПА центрове, цялата събитийна промишленост замря, а транспортните компании и екскурзоводите останаха в дълга “зимна почивка ".

Секторът, който обезпечава милиарди левове за стопанската система на България, който се очакваше да обезпечи 18% от Брутният вътрешен продукт през 2020 година, има потребност страната да застане до него и да подаде ръка с бързи и съответни ограничения. Редица европейски страни направиха това, спазвайки Директива 2015/2302 на Европейския парламент и на Съвета от 25 ноември 2015 година Ръководейки се от гъвкавите инструкции, изпратени от Европейска комисия до страните членки още на 19.03.2020 година, страните от Европейски Съюз съумяха да намерят верния път на национално равнище и да запазят работещите в бранш “Туризъм ". Изключително закъснялата и спорадична реакция, както и неналичието на каквито и да било опити за справяне с икономическата рецесия в бранш “Туризъм ", ни доведоха до убеждението, че министърът на туризма не може да отбрани и ръководи поверения му отрасъл в спешна обстановка. Вследствие на тези свои дейности и бездействия госпожа Николина Ангелкова изцяло изгуби доверието му.

За да запазим нашето битие като юридически и физически лица, уважението на клиентите си, както и да наложим бистрота в прилаганите ограничения и инструкции на Европейската комисия, ние внасяме: ИСКАНЕ ЗА ОСТАВКА НА МИНИСТЪРА НА ТУРИЗМА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Основанията за това са следните:

Министър Ангелкова показва цялостно непознаване на механизмите за действие на туристическия бизнес и методите на основаване на стойност, същността на понятията “туроператор " и “туристически сътрудник ". Бизнес моделите, по които действа браншът – входящ, произлязъл, конгресен, детски туризъм, хотели, екскурзоводи, се оказаха непознати за нея. Липсват механизми за събиране и обработка на настояща информация за броя на субектите, за това какъв брой от тях работят произлязъл и входящ туризъм и какви са действителните загуби, които търпи целият бранш.

ЗАД " Армеец “ приключи едностранно действието на 246 застраховки " Отговорност на туроператора “, считано от 02.04.2020 година Освен че са наложителни, застраховките са и изискване за легитимност на всички туроператори, които реализират произлязъл и входящ туризъм по Закона за туризма. 

На съображение общите условия, компанията прекрати действието им в нарушаване на член 353 алинея 3 изречение второ, както и член 354 алинея 2 от Кодекса на застраховането. Последва среща на министър Ангелкова с представители на застрахователни компании на 03.04.2020 година, единственият резултат от която беше лавинообразно повишаване на цените за обезпечаване. След приключването на 15-дневният период за преустановяване на полиците, фирмите ще изпаднат в нарушаване на член 97 алинея 1 от Защитена територия и ще изгубят удостоверението си за туроператор, а клиентите им ще останат безусловно незащитени. Своевременно алармирахме Комисията за финансов контрол за инспекция, мнение и инструкции. Потърсихме пояснение и от министър Ангелкова по какви аргументи страната ни не е спазила Директива 2015/2302 на Европейския парламент. Това е обвързване на отрасловото ни министерство. Считаме за наше право, като жители на Европейски Съюз да сигнализираме за протичащото се в България Европейска комисия и комисаря по правораздаване и права на потребителите в най-кратък период.

Водене на безредна политика с половинчати инструкции и спорни послания към потребителите. Липса на ясна позиция и законодателна самодейност, които са към този момент факт в останалите страни от общността – посредством постановления на Министерски съвет на Франция, Италия, Дания, Португалия, Австрия и др. Указанията на Европейската комисия са еднопосочни – всяка страна би трябвало да постави старания да резервира съществуването на икономическите си структури и в същото време да отбрани и правата на потребителите. Като отговор на това министър Ангелкова не даде никакви ефикасни решения за съблюдаване на напътствията на Европейска комисия от 19.03 и 09.04.2020 година за използването на така наречен ваучери, приложени в другите европейски страни, като период на годност, ликвидност и ресурсна обезпеченост, както и документална унификация.

На изключителна сесия на правната комисия при разискване на промени в закона за изключителното състояние министър Ангелкова не отбрани бранша за удължение на периода за възобновяване на суми към потребителите, а предложи единствено 30 дни. В множеството европейски страни тези периоди бяха закрепени от държавните управления им в рационален диапазон от 12 до 18 месеца, с цел да може да се възроди секторът. Министерство на туризма не взе под внимание напътствията на Европейска комисия по този въпрос, както и предложенията от сектора. При удължение на периода ще се избегне финансовото натоварване на страната за намиране на средства за погасяване на тези отговорности. Тази мярка може да спести милиони на страната, да запази доста компании и да резервира работни места. В същото време сумите по предплатени резервации на хиляди български жители ще бъдат обезпечени.

По самодейност на Европейска комисия е стартиран необятен диапазон от краткосрочни ограничения, които всяка страна да приспособява към своята стопанска система с поредност от финансови принадлежности: данъчни облекчения, дотации за заплати и парични преводи на най-засегнатите, измежду които е и бранш “Туризъм " ; разширение на обезпечаването за безработица и обществено подпомагане; краткотрайно поправяне на кредитните гаранции и изискванията на заеми, които ще употребяват страните членки. Ресорните министри в Република България започнаха съответни ограничения за избавяне и поддръжка на поверените им браншове. До момента Министерство на туризма не предлага избавителен проект с целесъобразни ограничения.

Липсва тактика на Министерство на туризма в интервала на изключително състояние и след него. Туризмът е характерен бранш и неговото възобновяване ще бъде доста мъчително. Според данни на Европейска комисия браншът ще доближи предкризисните си равнища след 2021 година Дългосрочното подсилване и развиване на бранша е от голямо значение и в този момент имаме опция да планираме. За задачата е нужна по-голяма самодейност от страна на министерството при разискване и съгласуване на Националната тактика за стабилно развиване на туризма с включване на дребния и междинен бизнес. За жал такава връзка освен липсва, а и се подценява преднамерено.

Отсъства двустранна връзка на отрасловия министър с сектора. Досега диалози се водят селективно с дребна част от представители на бранш “Туризъм ". Липса на разбор по отношение на хипотетичните загуби на хиляди работни места и милиони левове, които ще понесат браншът и бюджетът. Около 380 000 българи към този момент повече от месец чакат незабавни и безапелационни ограничения по какъв начин ще бъдат съхранени техните над 300 млн. лв. за проведени пътувания, предплатени към доставчиците.

Към всичко изложено до момента, можем да прибавим:

Търпението, което браншът прояви по отношение на министерството в рецесията с Томас Кук през 2019 година

Непрозрачност при разходваните милиони средства за реклама на България в чужбина.

Липсата на знания и управнически решения по проблемите към въвеждането на Наредба Н-18.

Прехвърляне на отговорността върху туроператорите и НПО-тата в сектора за провалените ограничения в основаването на Гаранционен фонд, според Директива 2015/2302 на Европейския парламент и на Съвета от 25 ноември 2015 година

По време на мандата си даде превес на МОН пред МТ при правенето на нормативната уредба за организирането на детски и училищен туристически пакети.

Малкото доверие към министър Ангелкова бе изгубено с медийните и изяви, наричайки туроператорите " безотговорни “, с което урони техния авторитет пред многохилядна публика.

Г-н Борисов,

С оглед оцеляването на икономическия бранш “Туризъм " в неговата целокупност, Ви призоваваме да разпоредите оставката на министър Ангелкова.

На сектора е нужен съдбоносен министър с знания в региона, ценз, действителен професионален опит и воля за работа.

От наша страна сме подготвени да излъчим експерти на всяко равнище от сектора, да образуваме работни групи и комисии, които да бъдат потребни за съответни антикризисни ограничения.

Не желаем България да се окаже единствената страна в Европейския съюз, която с лека ръка е заличила цялостен един бранш от стопанската система си. Нека да бъдем дружно и да преминем през този сложен миг посредством взаимна работа в осведомена транспарантна среда и да дадем БЪДЕЩЕ ЗА ТУРИЗМА.

Настояваме час по-скоро министър Ангелкова да си подаде оставката.

Всички Неправителствени организации включени в писмото са подкрепили потребността от смяна в Министерството на туризма, като са изложили настрана своите оферти и претекстове на представляваните от тях организации ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР