В писмо до медиите от ЦИК излагат фактите по твърденията

...
В писмо до медиите от ЦИК излагат фактите по твърденията
Коментари Харесай

Сагата с машинното гласуване: ЦИК опровергава твърденията на Сиела Норма

В писмо до медиите от ЦИК излагат обстоятелствата по изказванията на " Сиела Норма " за аргументите, довели до проблеми с машинното гласоподаване на Местни избори 2023. Ето какво пишат от ЦИК:

ПРАВО НА ОТГОВОР

На съображение член 18, алинея 2 от Закона за радиото и малкия екран и във връзка присъединяване на господин Иван Тодоров, член на Съвета на шефовете  на „ Сиела Норма “ АД, в предаването „ Сутрешен блок “ на БТВ на 7.11.2023 година, Централната изборна комисия употребява правото си на отговор, с цел да запознае обществеността с обстоятелствата и събитията.
Относно засвидетелствуване на сходството на машините и софтуера за гласоподаване.
Не дава отговор на истината изказванието, че ЦИК е приела решението за метода на гласоподаване на първи тур без получено писмо от МЕУ и без да изчака периода 17 ч. в предизборния ден, който съгласно господин Тодоров е избран в закон. Изборният кодекс не съдържа наредба, която дефинира краен период – ден и час за сключване на решението за засвидетелствуване на сходството.

Централната изборна комисия одобри решението си след уверението на министъра на електронното ръководство, че процедурата по засвидетелствуване на сходството е опорочена и той няма да подпише решение за засвидетелствуване на сходството и писмо от министъра, получено в ЦИК на 27.10.2023 година в 17:33 ч.

Не дава отговор на истината изказванието, че ЦИК съзнателно бави периодите за обезпечаване на машинно гласоподаване и че управлението е забавило предаването на машините и софтуера за засвидетелствуване до 16.10.2023 година, а изборите са планувани измежду лято.

В интервала от 09.06. до 25.07.2023 година ЦИК е сложила неколкократно пред министър-председателя въпросите по отношение на софтуерното обезпечаване на машинното гласоподаване. През месец август със съдействието на заместител министър-председателя и министъра на финансите ЦИК организира среща със основателя на софтуера за машинно гласоподаване Смартматик Интернешънъл Холдинг Б.В., на която Смартматик съобщи, че ще даде изключителните си права върху основания от тях програмен продукт за гласоподаване на локални избори на „ Сиела Норма “ АД.

На 13.09.2023 година ЦИК получи лицензионното съглашение, с което Смартматик дава изключителните права на „ Сиела Норма “ АД, което е съображение за оповестяване на публичната поръчка за надграждане на софтуера. С решение от 15.09.2023 година ЦИК предложения „ Сиела Норма “ АД за присъединяване в публичната поръчка, а на 03.10.2023 година дефинира „ Сиела Норма “ АД за реализатор на дейностите по надграждане на софтуера.

В интервала от 03.10.2023 година до 15.10.2023 година изпълнителният шеф на „ Сиела Норма “ АД не подписа контракта и не съобщи софтуера за локалните избори на ЦИК, което сложи в риск провеждането на машинното гласоподаване. Изпълнителният шеф на „ Сиела Норма “ АД подписа контракта и съобщи софтуера на 16.10.2023 година и в същия ден ЦИК даде софтуера на МЕУ, БИМ и БИС за засвидетелствуване.

Изложените обстоятелства демонстрират, че ЦИК не е позволила закъснение в своите дейности, още по-малко съзнателно.
Относно хартията за печатане на бюлетини от машинно гласоподаване
С последните промени и допълнения на Изборния кодекс, обнародвани в Дъждовни води, бр. 104 от 30.12.2022 година, законодателят разпореди на Печатницата на Българска народна банка доставката на профилираната хартия за машинно гласоподаване. Предвид императивно избрания в закона снабдител на хартията на 10.01.2023 година ЦИК изпрати на печатницата условията на производителя на машините Смартматик Интернешънъл Холдинг Б.В. за хартията, предопределена за работа на устройствата, в отговор на което Печатницата на Българска народна банка уведоми ЦИК, че разролването на шпула от 12,75 мм (1/2 инч) не е изпълнимо, защото в страната няма машина с такава техническа опция.

На 26.04.2023 година по отношение на подготовката на локалните избори Печатницата на Българска народна банка осведоми ЦИК, че към момента не разполагат с разролваща машина за работа с шпула от ½ инч и че за локалните избори не може да бъде доставена такава, заради което създадените ролки хартия ще бъдат с шпула от 1 инч.

Твърденията, че ЦИК съзнателно поръчва ексцентрична,  некачествена хартия, която не дава отговор на техническите характерности, с която съзнателно поврежда машините, са погрешни и подвеждащи. Комисията разпореди разбор на хартията, доставена от Печатницата на Българска народна банка, и на хартията, доставена от „ Сиела Норма “ АД за предишни избори на две лаборатории – Институт по целулоза и хартия и Научноизследователски бранш към Химикотехнологичен и металургичен университет. Освен мостри на двата типа хартия, на лабораториите бяха предоставени всички условия на производителя на машините към хартията. Резултатите от лабораторните изпитвания сочат, че хартията, доставена от Печатницата на Българска народна банка, дава отговор на условията на производителя на машините.

Централната изборна комисия е предоставила изисканото количество ролки хартия, доставени от Печатницата на Българска народна банка, на Министерството на електронното ръководство, Българския институт по метрология и Българския институт за стандартизация за задачите на удостоверяването на сходството по член 213а, алинея 2 от Изборния кодекс. Видно от отчетите за оценяване на сходството на доставения вид машини, при инспекцията на условията към хардуерната настройка на устройствата за съставен елемент хартия за бюлетините от машинно гласоподаване способените органи установяват сходство.

Централната изборна комисия изрично отхвърля внушенията, че съзнателно и по неразбираеми аргументи поръчва по-скъпа хартия. Цената на профилираната хартия с спомагателна отбрана е посочена от Печатницата на Българска народна банка.
Не дават отговор на истината изказванията, че ЦИК забавя с месеци заплащанията по договорите, подписани със „ Сиела Норма “ АД. Комисията е изплатила в периодите по съответните контракти отговорностите си към изпълнителя на дейностите по машинно гласоподаване.
Централната изборна комисия е подхванала всички дейности в границите на пълномощията си, избрани в Изборния кодекс, и обезпечи законосъобразно производство на изборите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР