В петък в Иран се проведоха два вида избори -

...
В петък в Иран се проведоха два вида избори -
Коментари Харесай

Рекордно ниска активност. Как преминаха първите избори в Иран след масовите протести против режима

В петък в Иран се организираха два типа избори - за парламент и за така наречен заседание на специалистите, което би трябвало да избере нов висш водач на страната. Активисти и наблюдаващи дефинираха вота като „ режисиран “.

Според неофициални данни, представени от международните организации, изборната интензивност е рекордно ниска, което слага под въпрос легитимността на ръководството. Окончателните резултати се чакат през идващите дни.

Това се случва към година и половина откакто страната с искане за смяна на режима и неговите религиозни ограничавания. Демонстрациите започнаха след гибелта на 22-годишната Махса Амини , която поради погрешно носене на хиджаб.

Сегашните избори са първите в страната след тези митинги. Вотът е значим тест за ръководещите и за легитимността на теократичния режим.
Какво избират иранците
В един и същи ден в Иран се организираха два избора.

Първият е за Народното събрание, в който има 290 места. За тях се състезаваха към 15 хиляди претенденти.

Вниманието на наблюдаващите е фокусирано най-вече върху парламентарните избори, само че от огромно значение е и другият избор. Той е за 88 -местното заседание на специалистите. Неговите членове се избират с мандат от 8 години и имат за задача да излъчат идващия висш водач на Иран.

В момента на този пост е аятолах Али Хаменей. Той е на 84 години, по тази причина идващото заседание евентуално ще би трябвало да избере наследника му.
Защо изборите се считат за режисирани
Наблюдатели дефинираха изборите като „ режисирани “, тъй като до присъединяване в тях са позволени единствено претенденти, авансово утвърдени от така наречен Съвет на пазителите.

Този орган е формиран от шестима духовници и шестима адвокати. Всички те се назначават директно или непряко от висшия водач Хаменей.

Влиятелни иранци, измежду които носителката на Нобелова премия за мир Наргес Мохамади , споделиха, че ще бойкотират изборите, които съгласно тях са предопределени.

Активисти и опозиционни групи разгласиха изказвания в обществените мрежи, в които пишат, че високата изборна интензивност би легитимирала ислямската република и приканиха хората да не позволяват това.
Защо интензивността е толкоз ниска
Актуалната информация сочи, че изборната интензивност в деня на изборите е била едвам към 40% . Ако това се удостовери, равнището ѝ ще бъде най-ниското за Иран след Ислямската гражданска война през 1979 година С нея идва на власт актуалният теократичен режим.

На два пъти управляващите в Иран в петък удължиха времето за гласоподаване, с цел да може повече хора да стигнат до урните. Много иранци обаче също считат изборите за „ безсмислени “, по тази причина се отхвърлиха да гласоподават.

Освен хората, които упорстват за промяна на режима, по-консервативни групи също са останали настрани от изборите, написа Ройтерс.

Предполага се, че гласувалите в петък са най-вече представители на така наречен хардлайнери, лоялни на режима.

Ниската изборна интензивност значи и по-ниска легитимност. В края на изборния ден представители на Съединени американски щати споделиха, че резултатите от изборите в Иран няма да отразяват волята на иранските жители.

Досега най-ниската изборна интензивност в страната беше 42,5% на изборите през 2020 година На предходните избори през 2016 година тя беше към 62% .
Иран и човешките права
Апатията на гласоподавателите е обвързвана с недоволството от стандарта на живот, забавянето на заплати и неналичието на застрахователна помощ. Значение има и ограничението на човешките права.

През септември 2022 година Махса Амини умря, откакто беше задържана поради погрешно носене на кърпа. Смъртта ѝ провокира всеобщи митинги в Иран и по света и постави начало на.

Стотици хора бяха арестувани поради присъединяване си в демонстрациите, а няколко от тях даже.

През октомври 2023 година 17-годишната Армита Гараванд с иранската нравствена полиция - още веднъж поради погрешно носене на хиджаб.

През януари 2024 година артистът Мехди Ярахи беше и 74 удара с бич. Причината е негова ария, която приканва дамите в Иран да не носят забрадки - условие, което за тях е наложително.

Миналата седмица иранският рапър Саман Ясин , който беше арестуван по време на митингите през 2022 година, помоли управляващите да издадат смъртната му присъда, вместо да не престават да го държат затворен без правосъден развой.

От ареста си преди 18 месеца насам Ясин свидетелства за сериозните физически и психически мъчения, на които е подложен.

 Махса Амини. Погребението, което разпалва Иран против хиджаба  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР