В петък беше светът достигнат крайъгълен камък на ваксинацията срещу

...
В петък беше светът достигнат крайъгълен камък на ваксинацията срещу
Коментари Харесай

Светът с поставени 10 млрд. дози на Covid ваксини, но под 10% в бедните страни са с първа доза



В петък беше светът доближат крайъгълен камък на имунизацията против Covid-19 от 10 милиарда дози, приложени в световен проект, съгласно данни на Our World in Data, само че хората в по-богатите страни съставляват голямото болшинство от ваксинираните против ковид, до момента в който по-бедните страни изостават значително.

Едва 9,8% от хората в страните с ниски приходи са получили първа доза на Covid ваксина, съгласно, до момента в който богатите страни към този момент са сложили по три дози, а някои страни като Израел стартират да оферират четвърта имунизационна доза.

Изследователи от университета " Дюк " са пресметнали, че светът се нуждае от минимум 11 милиарда дози, с цел да ваксинира изцяло 70% от общото си население от към 7 милиарда. " Ваксинационното тъждество " обаче съставлява предизвикателство през цялото време, макар многократните предизвестия от страна на Световната здравна организация (СЗО), че оставането на огромни неимунизирани области по света би разрешило появяването на нови разновидности на Covid-19, които биха могли да се окажат устойчиви на имунизациите.

Силно заразният вид Омикрон, който беше открит през декември и стана водещ вид на множеството места по света, е тъкмо подобен образец. Омикрон аргументи доста така наречен " пробивни случаи " при хора, които са изцяло имунизирани и даже са получили бустерна доза, само че те нормално са с леки признаци на инфекцията или са асимптоматични.

По-голямата част от хоспитализациите и смъртните случаи от Омикрон са при неимунизирани хора, които остават изложени на висок риск от заразяване с него, защото този вид се популяризира доста бързо.



" От основно значение ще бъде хората във всички страни – освен в богатите страни – да получат нужната отбрана ", написа екипът на Our World in Data - изследователска онлайн компания, която се концентрира върху огромни световни проблеми като беднотия, заболявания, апетит, изменение на климата, война, екзистенциални опасности и неравноправие.

Световната здравна организация има за цел да бъде имунизирано 70% от международното население тази година и съобщи, че постигането на тази цел ще изведе света от " острата фаза " на пандемията, интервалът, в който тя резервира статута си на интернационална изключителна обстановка.

Генералният шеф на СЗО Тедрос Гебрейесус сподели тази седмица, че това може да се случи, в случай че страните се обединят, с цел да доставят ваксини до тези елементи на света, които не са ги получили, и засилят тестването, секвенирането и наблюдението на нови разновидности.

" Ако страните употребяват всички тези тактики и принадлежности по изчерпателен метод, можем да сложим завършек на острата фаза на пандемията тази година, можем да сложим завършек на Covid-19 като световна незабавна здравна обстановка и можем да го създадем тази година “, сподели генералният шеф на СЗО.

Екипът на Our World in Data обаче е песимистичен, че това ще се случи.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР