В период на висока активност, военна и търговска, навлиза пристанището

...
В период на висока активност, военна и търговска, навлиза пристанището
Коментари Харесай

Обсъжда се износ на украински стоки през Румъния, България и гръцкото пристанище Александруполис

В интервал на висока интензивност, военна и комерсиална, навлиза пристанището на северногръцкия град Александруполис, чиято роля като терминал за износа на селскостопански артикули и потребни изкопаеми от Украйна към Средиземноморието и целия свят става все по-голяма след срещата на министрите на външните работи на Турция и Русия Мевлют Чавушоглу и Сергей Лавров за основаването на кулоар за корабоплаването в Черно море, която не даде осезаеми резултати. Това написа гръцкият публицист Ставрос Дзимас в разбор, оповестен в „ Катимерини “.

Подобни полемики се водят сред Европейски Съюз, украинската и гръцката страна и се отнасят до действието на пътната и железопътната ос през Молдова, Румъния и България към пристанището Александруполис, с цел да бъде заобиколено минираното и рисково Черно море.

В тази конюнктура през предходната седмица с транспортния транспортен съд „ Анвил Пойнт “ , който дебаркира в Александруполис, бяха трансферирани 630 английски военнослужещи от специфичните сили с 340 военни машини, които идват от Северна Македония.

Командосите са част от общо 4600 души (американци, французи, италианци, гърци, албанци, черногорци и македонци), които взеха присъединяване в учението „ Бърз отговор 2022 “ (Rapid Response 2022) на полигона Криволак за виртуално обезвреждане на „ противников сили “ при положение на разпространяване на украинската рецесия на Балканите.

През лятото обаче транспортната „ тресчица “ в пристанището ще се усили внезапно, тъй като от средата на този месец до 30 септември е планувано прекосяването на американски военни елементи и въоръжение към и от Югоизточна Европа.

Източник, осведомен с интензивността в пристанището, е споделил пред „ Катимерини “, че „ през лятото ще имаме най-голямото в историята напредване на военни средства през Александруполис в границите на разгръщането и ротацията на военното наличие на Съединени американски щати в Полша и Румъния “.

Изглежда, че американско-натовските напредвания ще съвпаднат с увеличеното гръцко-турско военно наличие и интензивност в източната част на Егейско море, което още повече усилва интереса към него.

Според информации от Александруполис по едно и също време с военните напредвания се организират полемики за потреблението на пристанището за превоз на насипни товари от Украйна към Средиземно море , които сега не могат да бъдат изнесени заради съветската обсада на пристанищата в Черно море, само че и поради „ задръстването “ в Босфора. Твърди се, че украинците разискват с Европейски Съюз и Гърция отварянето на сухопътен кулоар към Александруполис за експорт посредством пристанището на товари от пшеница, царевица, слънчоглед, както и желязна руда, а също и стъкло, на което Украйна е максимален производител в света. Конкретно във връзка с стъклото дефицитът му е довел до съвсем цялостното прекъсване на производството на слънчеви бойлери и фотоволтаични панели в Европа и освен там.

Същевременно украинците възнамеряват и импорт, най-малко част от който – от Запада и основно от Съединени американски щати – през Александруполис , в случай, че пътят през Черно море е в действителност затворен за тях.

В тази връзка оповестяват, че първият товар от 70 хиляди тона пшеница за експорт, който се пробваха да изнесат през пристанището Констанца в Румъния, е блокиран и се намира в неопределеност някъде в Черно море поради скупчването на кораби в Босфора. Освен това по света не престават да се популяризират информации, че руснаците конфискуват украински товари в Черно море и ги продават на турци, като и двете страни се отдават на пиратство и контрабанда.

От локалните пристанищни управляващи оповестяват, че най-малко осем колета на товари са били осъществени от началото на годината през Александруполис по железопътен метод – и то в границите на пет дни – към Жаган в Полша, а през лятото би трябвало да стартира прехвърлянето на военни товари и доставяне с трен и към балтийските страни.

Информирани източници споделиха, че в случай че полемиките дадат резултат, Александруполис с пристанището си ще се трансформира във врата за експорт на украински селскостопански и изкопаеми артикули към Средиземноморието и от там към интернационалните пазари и, естествено, за импорт на артикули от Запада и Далечния изток.

Същите източници настояват, че пристанището разполага с инфраструктура за тази роля – и ще се развие още повече с влизането на частен вложител, което се чака след идното отваряне на интернационален конкурс.

За сигурния и безконтролен железопътен превоз на товари към и от Украйна в пристанището на Александруполис обаче ще са нужни известни промени в мрежата и линиите, с цел да се реализира съгласуемост със съществуващата инфраструктура. Гръцките товарни влакове във всеки случай могат и минават елементарно през жп мрежите на България и Румъния. Целият въпрос за жп превоза от и към Украйна би трябвало да бъде разискван през идващите дни, когато в Александруполис ще дойдат представители на гръцката железопътна компания ТРЕНОСЕ.

Перспективите на пристанището на Александруполис в региона на комбинираните транспорти и очертаващата се продължителна геополитическа неустойчивост, която значи неустановеност и в пролива Босфор, доведоха при започване на седмицата саудитски вложители в Александруполис, който трайно навлиза на международната карта на товарните транспорти.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР