В Пекин днес започнаха празненствата по случай стогодишнината от основаването

...
В Пекин днес започнаха празненствата по случай стогодишнината от основаването
Коментари Харесай

100 г. от КПК събра 70 000 души на пекинския площад Тянанмън

В Пекин през днешния ден започнаха празненствата по случай стогодишнината от основаването на Китайската комунистическа партия, съобщи Ройтерс.

 Китайските комунисти с величествен театър в Виж още

На пекинския площад Тянанмън се събраха 70 000 души, два пъти повече от предстоящото. Във връзка с епидемиологичната конюнктура доста хора носеха маски, а публицистите, отразяващи събитието, бяха авансово имунизирани.

Вижте всички

100 изстрела от артилерийско оръдие, авиопарад и тържествено издигане на националния байрак бяха измежду акцентите на празника.

 Снимка: AP/БТА

В небето над китайската столица минаха военни самолети. Събралите се на площад " Тянанмън " ликуваха пред погледа на китайските водачи, заели местата си на южното барикада на Забранения град. Сред водачите бе и китайският президент Си Цзинпин.

 Снимка: AP/БТА

В предавана по малкия екран тирада Си съобщи, че Китай е постигнал задачата си да построи " умерено проспериращо общество ".

 Лястовица лети покрай портрета на починалия китайски водач Мао Дзедун по време на гала във връзка 100-годишнината от основаването на ръководещата китайска комунистическа партия на портата Тянанмън в Пекин
Лястовица лети покрай портрета на починалия китайски водач Мао Дзедун по време на гала във връзка 100-годишнината от основаването на ръководещата китайска комунистическа партия на портата Тянанмън в Пекин
Снимка: AP/БТА

Основната концепция на работата на партията през последните 100 години бе да обнови нацията, сподели Си, който, съгласно мнозина, е най-влиятелният китайски водач след Мао Цзедун.

 Снимка: AP/БТА

" Китайският народ освен умее да унищожава остарелия свят, а и в това да сътвори един нов свят . Само социализмът може да избави Китай ", посочи президентът.

Китайският народ в никакъв случай няма да разреши да бъде унизен или угнетяван от непознати сили , сподели още Си Цзинпин.

" Всеки, който се осмели да се опита да направи това, ще разбие главата си във Великата стоманена стена, построена от над 1,4 милиарда китайци ", съобщи китайският водач, като думите му предизвикаха бурните аплодисменти на събралите се на " Тянанмън ".

В своята тирада Си засегна и тайванския въпрос. Той съобщи, че обединяването на Китай с Тайван ще бъде осъществено и че всевъзможни опити за формалното оповестяване на независимостта на Тайван ще бъдат пресичани.

 Снимка: AP/БТА

" Решаването на тайванския въпрос и реализирането на цялостното обединяване на отечеството са неизменими исторически задания на Китайската комунистическа партия и са общо предпочитание на целия китайски народ ", посочи Си.

 Снимка: AP/БТА

В речта си президентът Си Дзинпин съобщи, че за последните 100 години страната е постигнала големи триумфи в социално-икономическото си развиване.

 Хората развяват китайски флагове под огромен портрет на починалия водач Мао Дзедун по време на гала във връзка 100-годишнината от основаването на ръководещата китайска комунистическа партия на портата Тянанмън в Пекин
Хората развяват китайски флагове под огромен портрет на починалия водач Мао Дзедун по време на гала във връзка 100-годишнината от основаването на ръководещата китайска комунистическа партия на портата Тянанмън в Пекин
Снимка: AP/БТА

" Въплътихме в живота най-съкровените фантазии на китайския народ ", сподели китайският водач.



Плановете на партията - проекти на Китай

Отбелязваното столетие на китайската компартия, учредена в Шанхай през 1921 година - четири години след Октомврийската гражданска война в Русия и три десетилетия, преди да бъде провъзгласена Китайската Народна Република през 1949 година, - за днешната китайска страна е гранична дата, която й дава опция да показва пред света световната история на триумфа, реализиран от " социализма с китайска специфичност ", отбелязва в. " Комерсант ".

Сто години откакто работила незаконно малобройна група китайски интелигенти левичари, повлияна от Страната на Съветите, провъзгласила за своя цел създаване на социализъм в Китай, Пекин придава необикновен смисъл на юбилея на многомилионния отряд китайски комунисти.

В навечерието на знаменателната дата организационният отдел на Централен комитет на ККП огласи последните данни за състава й, които се чака да станат за партийните идеолози нов мотив, доказващ, че китайската партия на властта може и отсега нататък дейно да ръководи страната независимо и в Китай не може да има никаква политическа конкуренция.

Армията от китайски комунисти наброява през днешния ден в редиците си 95 148 000 членове , което я прави най-многолюдната политическа мощ в света. И Пекин насочва обръщение, че силата на ККП не е единствено в броя на членовете й, а и в нейната подготвеност да остане на предния фронт в битката за идеалите на китайския социализъм.

В навечерието на юбилея в Дома за национални събрания в Пекин се състоя първата в историята тържествена гала по връчване на ордени " Първи юли " - висшето партийно отличие, с което бяха удостоени 29 особено показали се членове на ККП. " С постъпките си наградените потвърдиха: до момента в който има твърди идеали и убеждения, непоклатима воля за битка, неотстъпчивост, упоритост и храброст, всеки партиен член може да прави велики каузи в името на партията и народа за великото дело на националното възобновление ", прогласи ръководителят на КНР Си Цзинпин.

Заемащ също по този начин постовете общоприет секретар на Централен комитет на ККП и ръководител на Централния боен съвет, китайският водач бе главният основател, предложил стогодишнината на компартията да се празнува с оптимален обсег.

Заслужава внимание, че тържествата във връзка стогодишнината на компартията, съвпаднали с 20-ата годишнина от сключването на Договора за добросъседство, другарство и съдействие сред КНР и Руската федерация, станаха нов тласък за по-нататъшно доближаване сред Москва и Пекин.

" Китай няма да не помни топовния изстрел (на крайцера " Аврора ", бел. на " Комерсант " ), ознаменувал началото на Октомврийската гражданска война, който директно е обвързван с пътя на държавното развиване на КНР ", съобщи Го Ечжоу, заместник-председател на интернационалния отдел на Централен комитет на ККП. Сътрудничеството на ККП с съветски политически партии бе наречено от китайския върховен чиновник " модел за подражателство "
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР