В първото си излизане на вътрешния дългов пазар за 2022

...
В първото си излизане на вътрешния дългов пазар за 2022
Коментари Харесай

България продаде тригодишни ДЦК за половин милиард лева при по-висока доходност

В първото си излизане на вътрешния дългов пазар за 2022 година държавното управление сполучливо набра 0.5 милиарда лева Постигнатата рентабилност на извършения на 14 март акцион на 3.5-годишни ДЦК е 0.55%, като тя предстоящо надвишава равнището при първичното отваряне на същата емисия предишния новмври - 0.13%. По принцип с намаляването на остатъчния период до падежа е разумно рисковата премида на понижава, само че естествено в този момент изискванията са изцяло разнообразни след началото на войната в Украйна, тъй че участници на пазара по-скоро разказват резултатът като триумф.

" Повишението на изискваната от вложителите рентабилност не би трябвало да е изненада. То е функционалност на извънредно несигурната среда и възходящите рискови награди по българските евробондове търгувани на интернационалните пазари ", разяснява Мартин Търпанов началник на отдел " Дългови принадлежности " в " Делтасток ".
Предвидимо огромен интерес
Нямаше огромно разминаване и с предварителните упования за засилено търсене на тригодишните бумаги. Като извънредно подадените поръчки бяха за 964 млн. лева, което обезпечава коефициент на покритие 1.93 по отношение на пласирания номинал.

" Аукционът беше предстоящ с огромен интерес от вложителите, защото по-късно през месец март е падежът на евробондове с номинал 1.25 милиарда евро, голямата част от които са в локално владеене ", напомня Търпанов. Така действително в огромната си част банките влагат назад в български дълг ликвидността, която ще им се освободи дни по-късно.
Реклама
Според информацията от Министерството на финансите банките са придобили 63.4%, като те обичайно са най-активният участник на аукционите. Според Търпанов мощният интерес от пенсионните фондове, купили 20.2% от емисията, е по-скоро неочакван. Извън тях са взели участие още застрахователи (6.4%), гаранционни фондове (5%) и други вложители с 5%.
Предстоят още милиарди
Заложеният в бюджета дълг за 2022 година е 7.3 милиарда лева, като с него би трябвало с изключение на да се рефинансират падежиращите през годината бумаги да се покрие и плануваният недостиг за годината. Така че сигурно държавното управление ще има предизвикатаелна година около дълга, изключително в случай че геополитическите земетресения продължат по-дълго. Предвид нужните суми то сигурно ще би трябвало и да излезе на интернационалните пазари.

Към 11 януари депозитът на държавното управление в Българска народна банка е 7.9 милиарда лева, тъй че изключително с новонабраните 0.5 милиарда лева няма да има компликации да се покрият падежиращите на 26 март близо 2.5 милиарда лева Освен това тези данни са след изплатените пенсии при започване на месеца, само че преди Данък добавена стойност постъпленията в средата му, тъй че демонстрират фискалния запас в най-изтъненената му фаза.

Финансовият министър Асен Василев към този момент посочва проектите за набиране на дълг да се изтеглят по-рано през годината. Това обаче се схваща единствено от негови епизодични медийни изяви, а ведомството продължава да няма явен емисионен календар.
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Николай Стоянов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР