В първото издание на новата поредица Моментна снимка драматургът Майя

...
В първото издание на новата поредица Моментна снимка драматургът Майя
Коментари Харесай

Как музей за съвременно изкуство спасява икономиката на американски град

В първото издание на новата поредност " Моментна фотография " драматургът Майя Праматарова споделя за Масачузетския музей за модерно изкуство MASS MoCA в американския град Норт Адамс, ситуиран в Масачузетс сред Бостън и Ню Йорк. Музеят се намира в зданията на някогашната фабрика Arnold Print Works и последователно се трансформира в един от най-големите центрове за модерно изобразително изкуство и изпълнителски изкуства в Съединени американски щати. Това е ослепителен образец за това по какъв начин музей за модерно изкуство с инователния си метод избавя стопанската система на един град и всяка година притегля милиони туристи от разнообразни страни.



Днес музеят MASS MoCA показва богата сбирка от произведения на Джеймс Търел, Луиз Буржоа, Лори Андерсън и доста други авангардни създатели – художници, композитори, музиканти, театрални и театрални дейци, пионери в електронната музика, образните изображения и всевъзможните прояви, пристигнали с новите технологии.



Подобна е историята и на възникването нa Шекспировия фестивал в Стратфорд, Канада, който от място със западаща стопанска система се трансформира в преуспяващ фестивален център. През 50-те години на предишния век на група запалянковци им хрумва да употребяват името на града като марка и да създадат сценичен фестивал. Започнал в едно шапито, през днешния ден градът разполага с четири театрални здания с доста разнороден репертоар, а животът пулсира в цялостен синхрон с театралните прояви.



И в двата случая селищата са ситуирани измежду прелестна природа и това като магнит притегля публиката.



В края на диалога има и къс коментар за премиерата на пиесата " Бяло върху бяло " на Майя Праматарова в Ню Йорк, осъществена от Steps Theatre.



Темата на идната част от поредицата ще е театралният и галериен живот в Ню Йорк след повече от година и половина спиране поради пандемията.

Чуйте диалога от звуковия файл.

 В поредицата " Моментна фотография " драматургът Майя Праматарова и другари ще приказват за изкуството у нас и в разнообразни точки на света. Идеята на тази нова серия на “Артфеир ” с водещ Невена Праматарова е да се запечатват мигове, които разкриват разнообразни ракурси към актуалното изкуство като вниманието се насочва към прояви, съзвучни на времето, които влияят, както на сетивата, по този начин и на мозъка.

Снимки – massmoca.org и Майя Праматарова 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР